Colliers International TLC indeks Najuticajnijih Gradova

Dodajte komentar

Prema Colliers-ovom novom izvještaju o najuticajnijim gradovima, London zauzima prvo mjesto najuticajnijih gradova na osnovu TLC indeksa. (talenat, lokacija i troškovi života).

Colliers-ov izveštaj Najuticajniji Gradovi sadrži ‘TLC’ indeks koji 20 najvećih gradova rangira po njihovom Talentu, Lokaciji i Cijeni koštanja. Ovi faktori su kategorizovani prema veličini i orijentaciji ekonomskog autputa i radne snage; kapacitetu i sposobnostima nove i buduće radne snage; troškovima u odnosu na prihode, mogućnosti uštede dohotka i uopšte kvaliteta uslova života u gradu, kao i troškova radne snage i ukupnog troška otvaranja poslovnica/kancelarija i konačno; rizicima tržišta na nivou privrede i rizicima/ograničenjima Zakona o radu.

Važni rezultati:

  • Kroz istraživanje se pokazalo da su London i Pariznajprimamljiviji gradovi zbog svoje veličine, te zauzimaju prva dva mjesta na rang listi.
  • Pored navedena dva velika tržišta, Mančester, Stokholm i Dablinsu tri najuticajnija grada na trećem, četvrtom i petom mjestu redom.
  • Parizima najveće tržište po pitanju veličine autputa, kapaciteta radne snage i odnosa troškova i kvaliteta življenja. Pariz ostvaruje veliki broj bodova zbog veličine/iskustva potenijalne radne snage, na šta utiče relativno veća stopa kratkoročne nezaposlenosti u odnosu na London. Ipak, na konačne rezultate utiču i tržišni rizici, po čemu London preuzima vođstvo.
  • Zakoni o zapošljavanju u Velikoj Britaniji su mnogo fleksibilniji u Londonu u odnosu na Pariz, što je preduzetnicima dalo ključni podsticaj da svoj biznis pokrenu tamo.
  • Stockholmse nalazi na četvrtom mjestu, sa stabilnim rezultatima u svim oblastima. Trenutna orijentacija ekonomije i njena radna snaga su upućeni na razvoj digitalno sofisticiranog tržišta.
  • Dablinse takođe kotira visoko, i to iz sličnih razloga. Dobro znanje engleskog jezika predstavlja prednost u ovim gradovima u odnosu na druge evropske centre, kao i slobodniji uslovi na tržištu rada. Dablin ima čak i veću stopu poznavanja engleskog jezika u odnosu na London, a slabiju samo u odnosu na Mančester.
  • Madrid I Barselonaostvaruju dobar rezultat po pitanju troškova i uslova života, i imaju jaku potencijalnu radnu snagu, ali i visok stepen rizika na tržištu rada. Ova stavka spušta Madrid sa trećeg na osmo mjesto, a Barselonu sa sedmog na šesnaesto mjesto.
  • Minhenje samo jednom zauzeo jednu od prvih pet pozicija, ali njegov odnos troškova i kvaliteta uslova, u kombinaciji sa rizicima potencijalne radne snage, sprečavaju ga da ostane na toj poziciji.
  • Najveće iznenađenje predstavlja Berlin, koji već duži vremenski period ostvaruje loš rezultat. Ipak, posmatranje kretanja radne snage ukazuje na pretjerano oslanjanje na javni sektor, uprkos pozitivnom rastu privatnih preduzeća u oblastima tehnologije, medija i telekomunikacija.
  • Frankfurt ima manjak kapaciteta, i relativno je skuplji u odnosu na ostale evropske centre.
  • Poslednja mjesta zauzimaju Milano, Budimpešta i Brisel. I Brisel i Milano ograničavaju visoki troškovi i rizično tržište na nivou privrede. Brisel (Belgija) ima najniži rezultat sa stanovišta regulisanja tržišta rada, i nakon italijanskog referenduma se ne kotira mnogo bolje u odnosu na Milano. Budimpeštu takođe ograničava visok tržišni rizik, ali i nizak ekonomski autput.

Damian Harrington, Generalni Direktor EMEA Istraživanja u Colliers International-u je dodao da: “Pojedina lica će dati prednost nekoj određenoj komponenti u odnosu na drugu, pa se ukupni rezultati mogu promijeniti prema njihovim ambicijama. Na primjer, biznismeni čiji je najveći podsticaj cijena koštanja će možda južni dio Evrope i CEE tržišta smatrati primamljivijim u odnosu na sjeverne i zapadne djelove. S druge strane, preduzetnici koji traže digitalno sposobnu radnu snagu će Stokholm, Prag, Barselonu ili Brisel smatrati privlačnim.”O Colliers-u

Colliers International Group Inc. (NASDAQ:CIGI) (TSX:CIG) predstavlja vodeću globalnu kompaniju za usluge u oblasti nekretnina, sa preko 16,000 iskusnih profesionalaca koji rade u 66 zemalja. Sa preduzetničkim duhom i velikim vlasničkim udjelom zaposlenih, Colliers pruža kompletan asortiman usluga klijentima širom svijeta. Ove usluge uključuju strateško savjetovanje u pogledu prodaje, lizinga i finansiranja; održavanje i upravljanje nekretninama i projektima; kancelarijska rešenja; usluge procjene, analiza i konsultacije u vezi poreza; istraživanje i „leadership” consulting, konsultovanje u oblasti održive gradnje u skladu sa najpriznatijim standardima itd.

Zaposleni u Colliers-u drugačije razmišljaju, formiraju velike ideje i nude inovativna rešenja kako bi pomogli svojim klijentima da ostvare uspjeh. Colliers se rangira u prvih 100 outsourcing kompanija prema Međunarodnoj Asocijaciji za Globalni Outsourcing profesionalne radne snage već 11 uzastopnih godina, više od bilo koje druge firme koja se bavi nekretninama.

Colliers-ovo glavno predstavništvo za EMEA se nalazi u Londonu, a naši klijenti dobijaju iskustva i znanje 2,650 specijalista kroz 42 zemlje u regionu.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *