Pregled štampe za 2. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Berane i Plav među blokiranim

Kompanija Stratex Investments, američkog biznismena Nila Emilfarba, investitora stambenog kompleksa na Zavali i vlasnika marine u Budvi, u blokadi je 30 dana zbog duga od 147 hiljada eura.

Prijete Vladi tužbom zbog Montecarga

Rumunski konzorcijima Grampet, koji je 2009. bio učesnik na neuspjelom tenderu za privatizaciju Montecargo, zatražio je od premijera i predsjednika Savjeta za privatizaciju Duška Markovića da poništi aktuelni tender za privatizaciju ovog državnog preduzeća, jer on nije bio objavljen u međunarodnoj štapmi.

Predrag Vujović šesti kandidat

Na konkurs za izbor dva člana Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) prijavio se i inženjer Predrag Vujović.

Dnevne novine

Zoran Jelić jednoglasno predložen za člana DRI

Doskorašnji poslanik DPS-a Zoran Jelić juče je, na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, jednoglasno predložen za četvrtog člana Senata Državne revizorske institucije (DRI).

MMF traži veće poreze, akcize i ukidanje naknada

Međunarodni monetarni fond (MMF) predložio je Vladi da, u cilju sanacije deficita i javnog duga, poveća nižu stopu PDV-a, koja važi za životne namirnice, većinu ljekova i udžbenike, sa sedam na 9,5 odsto, uvede akcize na ugalj koje bi dovele do poskupljenja električne energije i smanji troškove za naknade za majke.

Ustavni sud ukinuo zakon o ličnom stečaju potrošača

Ustavni sud ukinuo je Zakon o ličnom stečaju potrošača, koji je prezaduženim građanima omogućavao da kroz stečajni postupak u određenom roku vrate dugove bankama, lizing kućama, komunalnim preduzećima i elektroenergetskim kompanijama.

Dan

Aktera Snimka pakuju u DRI

Odbor za ekonomiju jednoglasno je predložio Skupštini da za četvrtog člana Senata Državne revizorske institucije (DRI) izabere jednog od aktera afere “Snimak i dugogodišnjeg poslanika DPS-a Zorana Jelića.

I Plantaže traže reprogram duga

Za reprogram poreskih potraživanja do sada se prijavio 321 poreski obveznik, a ukupna vrijednost potraživanja na koje se zahtjevi odnose iznosi 32,1 milion eura, pri čemu se 2,2 miliona odnose na kamate. Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, kamate će poreskim obveznicima biti otpisane ako obveznici uredno izmire osnovni dug po reprogramiranim ratama.

Naredne godine ponovo zamrzavaju penzije

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da u protekle dvije sedmice, koliko su predstavnici misije MMF-a boravili u Crnoj Gori u okviru redovnih konsultacija, nije razgovarano o sklapanju bilo kakvog aranžmana.
– Vezano za aranžman sa MMF-om nijesmo razgovarali, ali on uvijek postoji kao opcija. Nijesmo razrađivali detalje, ali on može da bude jedno od rješenja. Nadam se da neće, ali ne isključujem mogućnost da može biti kazao je Radunović na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom redovne godišnje misije MMF-a.

Pobjeda

VUKČEVIĆ: Htjeli smo presudu, a ne poravnanje

Oko stotinu bivših radnika “Radoja Dakića okupilo se juče ispred Vlade nezadovoljni radom advokata. Oni smatraju da advokat Radomir Prelević, kojije zastupao pet njihovih kolega na sudu u Strazburu, nije imao njihovo punomoćje da mirno riješi spor.

Povećati krizni porez, akcize, nižu stopu PDV…

Međunarodni monetarni fond predložio je Vladi da spriječi prijevremeno penzionisanje, poveća krizni porez i nižu poresku stopu, uvede akcize na ugalj, a poveća na cigarete i alkohol, da poskupi voda i odlaganje smeća…

Stigao 321 zahtjeva za reprogram 32 miliona duga

oreska uprava je za 15 dana dobila 321 zahtjev za reprogram poreskog duga saopšteno je juče iz ove institucije uz podsjećanje daje rok 31. mart.

Među najvećim poreskim dužnicima koji su već aplicirali za izmirenje duga kroz reprogram su Rudnik uglja Pljevlja, Plantaže, “Bjelasica Rada, Galenika Crna Gora, Trans Petrol, Merkur… Ukupna vrijednost duga na koji se zahtjevi odnose je 32 miliona eura od čega su 2,18 miliona kamate koje će biti otpisane ukoliko reprogramirani dug bude plaćen objasnili su iz Poreske uprave.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *