Pregled štampe za 1. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Vlada se zadužila za još 32,5 miliona eura

Na trećoj ovogodišnjoj aukciji prodati su juče državni zapisi vrijedni 32,5 miliona eura, po prosječnoj stopi prinosa od 2,69 odsto. Ukupna nominalna vrijednost emitovanih državnih zapisa iznosila je 20,96 miliona, a dostavljene su ponude od 42,5 miliona.

Hoće da smanje isplatu za A2A

Vlada u pregovorima sa italijanskom kompanijom A2A pokušava da smanji vrijednost izlazne (put) opcije iz Elektroprivrede (EPCG) sa ranije dogovorenih 250 miliona eura , kazah su Vijestima iz Ministarstva ekonomije.

Legalizacija od jula, fali snimak

Skupština je juče jednoglasno glasovima vladajuće koalicije usvojila izmjene Zakona o regularizaciji neformalnih objekata kojima je primjena tog akta odložena za šest mjeseci, odnosno do 31. jula ove godine.

Dnevne novine

Projekat za Dom revolucije biće završen do kraja marta

Glavni projekat za nikšićki Dom revolucije biće završen krajem marta, nakon čega će uslijediti i raspisivanje tendera za izgradnju prve faze rekontrukcije tog zdanja, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

MMF: Fiskalne mjere su dobar korak

Mjere fiskalne konsolidacije predviđene budžetom za ovu godinu i sanacionim planom dobar su korak u pravcu fiskalne konsolidacije, ali je potrebno učiniti dodatne napore u toj oblasti, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođene šefom Fonda za Crnu Goru Martinom Petrijem.

Za mlade do 10.000 eura da počnu biznis

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodjelu podrške pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika za ovu godinu, a pravo učešća imaju mladi od 18 do 30 godina. Javni poziv objavljuje se prvi put i rezultat je politike samog ministarstva koje je prepoznalo značaj mladih ljudi u razvijanju poljoprivredne proizvodnje, povećanju površina obradivog zemljišta, ali i smanj enju trenda depopulacije ruralnih područja.

Dan

Dozvolili zastaru i omogućili da Barović uzme 5,2 miliona

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odbacilo je krivičnu prijavu MANS-a podnijetu protiv devet lica zbog podizanja više kredita firmi povezanih sa Eurofondom i Veselinom Barovićem, za čije je obezbjeđenje kao hipoteka stavljeno državno zemljište Solane “Bajo Sekulić. Specijalni tužilac Saša Čađenović je prijavu MANS-a, podnijetu u aprilu prošle godine, odbacio nakon godinu dana istrage, jer je, kako je naveo, nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja.

Institut namještali IVG-u

Da je Crna Gora pravna država tužilac ne bi čekao na mene i gospodina Dritana Abazovića već bi Vas odavno kontaktirao oko mnogih “vaših privatizacija”, još tokom devedesetih godina, kazao je funkcioner GP URA Miloš Konatar odgovarajući na reagovanje člana Savjeta za privatizaciju Branka Vujovića. Njih dvojica poslednjih dana polemišu u vezi sa privatizacijom Instituta Igalo, koje zamalo nije prodato firmi IVG, koja je nedavno ugašena, što je objavila URA.

Ne daju nikome ni centa od otpremnina

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) poslali su juče dopis premijeru Dušku Markoviću i tražili od njega da se pisanim putem izjasni u vezi sa isplatom otpremnina za 414 penzionera podgoričke fabrike. Radna grupa u kojoj su predstavnici Vlade, ponudila je u ponedjeljak penzionerima isplatu šest hiljada eura po penzioneru, ali penzioneri na to ne pristaju. Kako kažu, ne daju ni cent od planirane sume nikome.

Pobjeda

Završni pregovori o Luci Bar i Montekargu polovinom marta

Završna runda razgovora sa poljskim OT Logistikom o privatizaciji Luke Bar i Montekarga trebalo bi dapočne polovinom marta kazao je Pobjedi predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović. On nije želio da saopštava detalje dosadašnjih razgovora sa predstavnicima poljske firme koja je jedina dostavila ponudu na tender za obje kompanije.

Emilfarb: Doguš ste otjerali, Strateks nećete

Ako je cilj bio da se uplaši Doguš grupa uspjeli ste, oni nam se neće pridružiti, ali mogu da vas uvjerim da mene nećete uplašiti i da neću otići, poručio je juče predstavnicima budvanske opštine Nil Emilfarb, predsjednik Strateks grupe, zakupca budvanske marine.

Marković najavio pravedniju raspodjelu socijalnih fondova

Mjere fiskalne konsolidacije predviđene budžetom za ovu godinu i sanacionim planom dobar su korak, ali su potrebni dodatni napori u toj oblasti, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i delegacije MMF-a predvođene šefom Fonda za Crnu Goru Martinom Petrijem. U MMF-u su ohrabrili Crnu Goru da istraje u naporima da stabilizuje svoje javne finansije, ojača ekonomiju i kreira bolje uslove za život građana.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *