Euro se muči zbog političke neizvjesnosti, australijski dolar i dalje jak

Najnovije ankete biračkog tijela na izborima za francuskog predsjednika nastavljaju da bilježe prilično povišene procente za Le Pen, a isto tako i razlika između prinosa njemačkih i francuskih obveznica ostaje na tom nivou, kod 10-godišnjih obveznica je oko 80 baznih poena.

Ovo nastavlja da pritiska euro u svim segmentima i taj pritisak se može nastaviti barem dok ne dobijemo rezultate glasanja u aprilu – za posljednjih godinu dana svi smo dobro naučili da ne vjerujemo u ankete pogotovo kada je bilo riječi o Bregzitu ili pobjedi Trumpa.

Tehnički najznačajnija dešavanja među glavnim evropskim valutnim parovima je prekid podrške za EURGBP. Valutni par EURJPY je takođe u defanzivi, EURAUD je u blizini najnižeg nivoa za posljednjih nekoliko godina, a EURUSD se probio ka zoni od 1,0500-25 koja predstavlja posljednji pravi bastion podrške prije dostizanja najnižeg nivoa u ciklusu od 1,0350.

Izostanak osude USD osim u EURUSD vjerovatno potiče iz želje da sačekamo i vidimo šta će predsjednik Tramp reći u svom govoru na zajedničkoj sjednici Kongresa sljedećeg utorka. Takođe su jučerašnje kratke vijesti o ekonomskim pokazateljima iz Markit istraživanja bile nenadahnjujuće i slabe u odnosu na januar.

Večeras ćemo imati zapisnik sa sastanka Saveznog komiteta za otvoreno tržište, mada je teško povjerovati u potencijal bilo kakve lekcije iz svega ovoga jer je svjedočenje predsjednice Fed-a Dženet Jelen (Janet Yellen) pred Kongresom bilo novijeg datuma a svjedoci smo da Fed reagujući na podatke i Trampovu politiku obično nije u stanju da daje smjernice osim da dalje prebacuje izgleda za sastanak.

Australijski dolar je i dalje jedna od najjačih valuta, a guverner Nacionalne banke Australije (Reserve Bank of Australia. ) Filip Lou (Philip Lowe) i dalje zvuči vrlo optimistično u najnovijim govorima, sa poslednjim komentarima koji preko noći pokušavaju da dodaju pozitivne spinove oko situacije sa zapošljavanjem. Ali nama pozadina ovoga izgleda kao kreditna katastrofa u nastajanju na duži rok. Iako valuta čini sve kako bi izgledala neranjivo na globalna očekivanja reflacije u ovom trenutku.

Kurs EURGBP je pao posle lažnog utiska o njegovom prekidu ranije u istoj oblasti ispod 0,8470. Ovog puta, pauza traži viši kvalitet uz vrlo slabiji euro i uz podršku sterlingu od manje pomirljivog guvernera Banke Engleske Marka Karnija (Mark Carney) juče, kada su kamatne stope u Velikoj Britaniji dobile manji podsticaj. Sledeći veliki nivo je u zoni oko 0,8350-00, koja bi mogla da se otvori za proboj ka znatno nižim nivoima.

Check Also

Popović novi stečajni upravnik Solane

Novi stečajni upravnik Solane “Bajo Sekulić” u Ulcinju je Miloš Popović, saznaju “Vijesti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.