Dobit HSBC-a potonula 62 posto

Britanska banka HSBC izvijestila je u utorak o padu godišnje dobiti prije oporezivanja od 62 posto, što je značajno ispod procjena analitičara, a uslijed jednokratnih troškova povezanih s poslovanjem.

Najveća evropska banka po imovini objavila je kako joj je dobit prije oporezivanja za 2016. pala na 7,1 milijardu dolara, u odnosu na 18,87 milijardi dolara godinu dana ranije. U anketi Reutersa analitičari su očekivali dobit od 14,4 milijarde dolara.

Na dobit u 2016. uticalo je umanjivanje vrijednosti nematerijalne imovine u evropskom poslovanju u sektoru privatnog bankarstva, kao i uticaj od prodaje poslovanja u Brazilu, stoji u poslovnom izvještaju banke.

Smatrali smo da je potrebno otpisati preostalu nematerijalnu imovinu u sektoru privatnog bankarstva u Evropi“, navodi se u izvještaju i dodaje kako je restrukturiranje sektora privatnog bankarstva na globalnom nivou sada završeno.

Uložili smo preko 2 milijarde dolara u projekte digitalne transformacije kako bismo unaprijedili našu ponudu klijentima“, poručio je izvršni direktor Stuart Gulliver.

Aludirajući na predsjedničke izbore u SAD-u i referendumsko izjašnjavanje Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije, iz banke su kazali kako će 2016. ostati “dobro upamćena po značajnim i uvelike neočekivanim ekonomskim i političkim događajima“.

Neizvjesnost koja proizlazi iz takvih događaja privremeno je uticala na investicionu aktivnost i pridonijela volatilnosti na finansijskim tržištima“, stoji u izvještaju.

Iz ove britanske banke, koja je slijedom Brexita najavila moguće seljenje hiljadu radnih mjesta iz Britanije u Pariz, izjavili su kako zasad nisu uočili značajniji uticaj referendumskog ishoda na poslovanje.

Što se tiče 2017., iz banke poručuju kako je “ishod izbora u SAD-u pojačao zabrinutost oko jačanja protekcionizma“.

Check Also

Italija izdaje kovanice od dva eura u znak zahvalnosti medicinskim radnicima

Italija će ove godine izdati kovanicu od dva eura posvećenu lekarima, medicinskim sestrama i zdravstvenom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *