Apple više nije najvrijednija kompanija na svijetu

Dodajte komentar

Google je u ovom trenutku najvrjedniji svjetski brend, a na prvom mjestu je zamijenio Apple koji se na vrhu liste nalazio od 2011. godine.

Monetarna vrijednost kompanije Google skočila je prošle godine na 109,5 milijardi dolara, što je porast od 24 posto. S druge strane, monetarna vrijednost najbliženg konkurenta pala je sa 145,9 na 107,1 milijardi u periodu od godinu dana, pokazuje istraživanje Brend Fajnensa, vodeće svjetske konsultantske kuće za procjenu vrijednosti kompanija.

Apple nije uspio da održi svoju tehnološku prednost i u više navrata je razočaravao svoje pristalice sitnim izmjenama onda kad su očekivane velike promjene“, objasnili su autori studije.

Prema njihovoj ocjeni, Apple je u pretjeranoj mjeri iskorišćavao dobru volju svojih korisnika, uglavnom zato što nije uspio da ostvari zaradu na proizvodima kao što je “Apple Watch”, a pokazao je i nesposobnost da proizvede istinski inovativnu tehnologiju koju korisnici žele.

Što se tiče Googla, kompanija uglavnom ostaje neprikosnovena u pretraživanju, a najveći prihod ostvaruje od reklama, kaže se u izvještaju.

Na listi se nalazi 500 brendova, a prvih deset mjesta izgleda ovako:

1. Google (109,5 milijardi dolara)
2. Apple (107,1 milijardi dolara)
3. Amazon (106,4 milijardi dolara)
4. AT&T (87 milijardi dolara)
5. Microsoft (76,3 milijardi dolara)
6. Samsung (66,2 milijardi dolara)
7. Verizon (65,9 milijardi dolara)
8. Walmart (62,2 milijardi dolara)
9. Facebook (61,9 milijardi dolara)
10. ICBC (47,8 milijardi dolara)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *