Na uvoz vode potrošimo 20 miliona eura

Dodajte komentar

Za vodu iz uvoza u poslednjih pet godina potrošeno je oko 80 miliona eura, a nijedna od sedam fabrika vode u Crnoj Gori trenutno se ne bavi proizvodnjom.

I pored velikog potencijala u vodama i činjenice da postoji na stotine izvora vode, koja je među najčistijima u Evropi, država daje milione na uvoz umjesto da taj novac uloži u postojeće kapacitete.
Sudbina skoro svih sedam fabrika vode u Crnoj Gori je ista. Država je prošle godine za uvoz vode dala više od 20 miliona, i pored fabrika voda Votergrup Suza, Lipovo Akva Monta, Gorska i Akva Bjanka, koje koriste izvore sa područja kolašinske opštine, vode Diva Eko-Per iz Šavnika, Božje vode Monteminerale, koja flašira bunarsku vodu, Bjelasica Rade iz Bijelog Polja, koja jedina flašira gaziranu vodu.

To su podaci koje ima Sindikat poljoprivrede, zvanični podaci su značajno manji od stvarnih. To je jedan uvoznički lobi koji će našu državu dovesti do bankrota, saopštili su za “Danu” iz Sindikata duvanske, poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

Prema podacima Monstata, u 2009. je uvezeno vode u vrijednosti od 7,9 miliona, 2010. godine vrijednost je bila 7,4 miliona, a naredne 7,5 miliona, dok je 2012. uvoz vode bio u vrijednosti 7,8 miliona eura, a 2013. godine 7,1 milion. Godine 2014. u Crnu Goru je uvezeno vode u vrijednosti preko sedam miliona eura, koliko je uvezeno i u 2015. godini. Međutim, iz sindikata tvrde da statistički podaci ne pokazuju baš realno stanje.

 

Imamo potencijala i da izvozimo

Predsjednik Sindikata duvanske, prehrambene i poljoprivredne proizvodnje Veljko Baošić kazao je da Crna Gora ima potencijala i da izvozi vodu, a posebno da proizvede dovoljno za domaće tržište.

Da se samo jedan dio od novca za uvoz usmjeri na jačanje domaćih kapaciteta danas bismo imali situaciju da budemo jedan od jačih izvoznika u regionu. Od ulaganja novca u te fabrike svi bismo imali koristi i država, ali i građani koji u njima našli adekvatan radni angažman, rekao je Baošić.

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *