Svjetska banka: Crna Gora da se pozabavi fiskalnim deficitom i javnim dugom

Dodajte komentar

Direktorka Svjetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin pohvalila je na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem prve korake Vlade Crne Gore u jačanju fiskalne stabilnosti i očuvanju ekonomskog rasta.

Željela bih da pohvalim ozbiljan i posvećen pristup Vlade reformskom programu na održivosti ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta“, rekla je Elen Goldstin.

Saopštila je da je na sastanku bilo riječi o prioritetima dalje saradnje dodavši da je Svjetska banka preporučila tri oblasti za dalju saradnju: fiskalna i finansijska održivost; Razvoj i stimuilacija privatnog sektora i otvaranje radnih mjesta i ekološka održivost turističkog sektora. Pri tome je naglasila da je prioritet fiskalna održivost.

Goldstin je rekla da Crna Gora u cilju održanja stope ekonomskog rasta od 3, 4, 5 pa čak i 6 odsto i otvaranja radnih mjesta na visokom nivou na srednji i dugi rok trebalo da se pozabavi svojim fiskalnim deficitom i javnim dugom. S tim u vezi ocijenila je mjere uključene u budžet za 2017. kao „pohvalne i važne“.

Spremna je za dalju tijesnu saradnju Svjetske banke sa Vladom Crne Gore rekavši da će uz određene reformske mjere biti omogućene i veće stope rasta u Crnoj Gori od sadašnjih.

Naša je procjena da mjera vaše fiskalne konsolidacije treba da budu na nivou 2-3% BDP-a svake godine u naredne tri godine“ – rekla je Elen Goldstin.

Direktorka Svjetske banke za Zapadni Balkan je zaključila da očekuje da u daljoj saradnji predstavnici te institucije i Vladom sagledaju mjere iz Analize Svjetske banke koje mogu biti uzete u obzir u daljem jačanju fiskalne stabilnosti Crne Gore na srednji rok u cilju dobijanja budžetske podrške Svjetske banke.

Predsjednik Vlade je rekao na zajedničkoj konferenciji za medije da su ključni ciljevi Vlade održiv ekonomski rast i povećanje zaposlenosti i standarda građana.

Da bismo postigli održiv ekonomski rast Vlada će voditi ekonomsku politiku kombinacijom mjera usmjerenih na jačanje makroekonomske stabilnosti i unapređenje konkurentnosti naše ekonomije. U tom smislu na današnjem sastanku je razgovarano o najvažnijim izazovima na ostvarenju razvojnog cilja Crne Gore naročito onim mjerama na jačanju makroekonomske tačnije fiskalne stabilnosti i održivosti“, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je rekao da će pored mjera fiskalne konsolidacije Vlada intenzivirati aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta i podršci realnom sektoru da bismo jačali investicionu aktivnost u zemlji i ostvarili projektovani prosječni godišnji rast od 3,4 odsto u naredne tri godine.

U tom pravcu, očekujemo dalju podršku Svjetske banke, kao važnog i kredibilnog partnera, koja je prioritete saradnje sa našom državom definisala u Strateškom partnerskom okviru Svjetske banke za Crnu Goru za period 2016-2020. godina. Istovremeno smo zahvalni na nedavno dostavljenoj Analizi sa preporukama Svjetske banke za dalje reforme u Crnoj Gori, i spremnosti Banke da podrži Vladu u procesu jačanja fiskalne stabilnosti, nužne za održiv ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta“.

Predsjednik Vlade je zaključio da Vlada Crne Gore očekuje i podršku Svjetske banke kroz odobrenje zajma za razvojne politike u iznosu od 90 miliona USD koji može biti iskorišćen za davanje garancija za finansiranje budžetskih potreba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *