Pregled štampe za 29. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Panamaks brodovi i pretovar u milionima tona

Poljaci planiraju temeljnu rekonstrukciju barske luke koja ima za cilj promet robe čak i najvećim svjetskim, takozvanim panamaks brodovima uz pomoć kakvih se sada u skromnim barskim uslovima ne može trgovati.

Veća podrška, naročito mladim proizvođačima

Agrobudžet za ovu godinu predstavlja dobar balans između raspoloživih sredstava iz nacionalnog budžeta i pretpristupnih fondova EU sa jedne strane, i realnog stanja u crnogorskoj poljoprivredi i potreba poljoprivrednika sa druge, saopštio je ministar poljoprivrede, Milutin Simović.

Država rasprodaje imovinu Pavićevića

Privredni sud donio je zaključak o prodaji dva poslovna prostora u Baru, vlasništvo firme Samba, čiji je vlasnik bivši gradonačelnik Bara Žarko Pavićević. U pitanju su poslovni prostori koji se nalaze na prvom spratu poslovno-stambenog objekta u centru Bara.

Dan

Oduzeli licence

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) privremeno je oduzela licence kompanijama Mej Sion i Petrobart iz Podgorice, zbog neplaćanja naknade za četvrti kvartal. Regulator im je odredio rok od 30 dana da otklone nepravilnosti. Firmi Mej Sion je oduzeta licenca za transport naftnih derivata drumskim transportnim sredstvima i za trgovinu na veliko tečnim naftnim gasom.

Povezaće Jadransko more sa Baltikom

Poljska kompanija OT lodžistiks grup (OTL) odlučila se za kupovinu akcija Luke Bar i željezničkog preduzeća Montekargo jer želi da poveže koridore Baltik-Adrijatik i postane lider u transportu žitarica i generalnih tereta u tom dijelu Evrope, kazao je izvršni direktor Luke Gdinja Jan Novak, koji je i direktor za lučki segment u toj grupi. Novak je i direktni učesnik u pregovorima za kupovinu 30 odsto dionica Luke Bar, za koju je ponuđeno 7,1 milion eura.

Tržište premalo za velike snabdijevače

Zbog čega Elektroprivreda još nema konkurenciju, odnosno zašto se ne javljaju novi snabdjevači za domaćinstva, teško je odgovoriti, ali svakako jedan od razloga je što drugi snabdjevači u ovom trenutku teško mogu ponuditi energiju po cijenama nižim od cijene energije iz domaćih izvora, a da pritom ostvare željeni profit, kazao je u intervjuu za “Dan predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Miroslav Vukčević.

Pobjeda

Poljoprivrednicima na raspolaganju 31,54 miliona eura

Za poljoprivredu će u ovoj godini, shodno Agrobužetu koji je Vlada usvojila, biti obezbijeđeno 31,54 miliona eura, što je 39,13 odsto više nego u prošloj godini kadaje bilo obezbijeđeno 22,67 miliona eura, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović. On je precizirao da je iz nacionalnog budžeta obezbijeđeno 16,9 miliona eura, dok je ostatak od 14,64 miliona obezbijeđen od sredstava međunarodne podrške.

Prave koridor od Gdanjska do Bara

Poljska kompanija OT Lodžistiks, koja se jedina prijavila na konkurs za privatizaciju 30 odsto državnog udjela u Luci Bar, planira da tom akvizicijom napravi koridor Baltik Adria, kojim bi za šest dana skratili put robe od baltičke luke Gdinja do Sredozemlja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *