Zbog nafte šest američkih država u recesiji

Dodajte komentar

Sunovrat cijena nafte koji se dogodio u proteklih nekoliko godina uticao je na to da pojedine američke savezne države proizvođači nafte “skliznu” u recesiju u 2016. godini, saopštila je bonitetna agencija “Standard & Poor's”.

Od osam američkih naftnih država obuhvaćenih analizom S&P, samo njih dvije, Montana i Teksas, uspjele su “za dlaku” da izbjegnu recesiju zahvaljujući blagom ubrzanju privrednog rasta, prenosi agencija Frans pres.

Međutim, šest američkih saveznih država Aljaska, Luizijana, Novi Meksiko, Sjeverna Dakota, Oklahoma i Vajoming, ušle su prošle godine u recesiju uprkos nedavnom oporavku cijena nafte koji je uslijedio nakon odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da smanji proizvodnju.

Ozbiljno smanjenje eksploatacije i proizvodnje u proteklih 18 mjeseci je nanijelo ozbiljnu štetu ekonomijama zemalja proizvođača nafte“, navodi se u izvještaju bonitetne agencije.

Čak i ukoliko cijene nafte ponovo porastu, proizvođači će, kako ocjenjuje S&P, vjerovatno obnoviti ulaganja u proizvodnju nafte iz uljnih škriljaca, što će izvršiti pritsak na cijene tog energenta.

I pored skorašnjeg blagog poskupljenja nafte, cijena lake nafte WTI je i dalje za upola manja u odnosu na nivo iz septembra 2013. godine kada je jedan barel te vrste nafte premašivao cijenu od 110 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *