Trampove uredbe vinule S&P 500 na istorijski maksimum

Dodajte komentar

Najbitniji američki berzanski pokazatelji završili su trgovanje na pozitivnoj teritoriji, u prvom redu usljed novog talasa uredbi iz Trampovog kabineta koje se prije svega odnose na ubrzanje infrastrukturnih radova.

Indeks najvećih američkih kompanija, Dow Jones, zabilježio je rast od 0,6% na 19.912,7 poena. Sezona objava kvartalnih izveštaja se nastavlja, a rezultati koje su objavile kompanije u okviru ove indeksne korpe, DuPont, 3M i Johnson & Johnson, nadmašili su očekivanja Wall Street-a u pogledu dobiti po akciji, ali su prognoze budućih prihoda bile ispod očekivanja.

Indeks S&P 500 porastao je 0,7% na novu rekordnu vrijednost od 2.280,1 poen, u prvom redu zahvaljujući sektoru osnovnih resursa koji je skočio preko 2,5%. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio je 0,9% na 5.601 poen. Najbitniji indeksi Evrope takođe su uvećali vrijednost – njemački DAX 30 dodao je 0,4% na 11.594,9 poena, dok je francuski CAC 40 porastao za 0,2% na 4.830 poena. Britanski FTSE 100 završio je sesiju nepromijenjen na 7.150,3 poena.

Najveći svjetski izvoznici nafte smanjili su proizvodnju ovog energenta, u skladu sa dogovorom postignutim krajem prethodne godine, što je uticalo na rast cijene ovog resursa na kraju jučerašnjeg trgovanja. Američki WTI registrovao je skok od 0,6% na 53,1 USD po barelu, a u fokusu investitora biće novi podaci o zalihama koji će biti objavljeni u toku nedjelje. Evropski reper Brent uvećao je vrijednost 0,2% na 55,3 USD po barelu.

Wisebroker

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *