“Treba sačuvati Montenegro erlajnz”

1 komentar

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva još priprema izvještaj o poslovanju Montenegro erlajnsa (MA), koji je premijer Duško Marković zatražio prošle sedmice kako bi se došlo do rješenja problema u toj kompaniji.

Predstavnici Ministarstva potvrdili su Televiziji Crne Gore da svakodnevno, kroz sastanke sa predstavnicima nadležnih i avio-kompanije, pripremaju informacije kako bi stekli što bolji uvid u stanje u kompaniji.

Detalji se čekaju

Premijer je od ministra Osmana Nurkovića tražio hitno i sveobuhvatno izjašnjenje u vezi sa posljednjim problemima u obavljanju redovnog saobraćaja koje ima MA, kao i detaljne podatke o ukupnom finansijskom i kadrovskom stanju u kompaniji.

Avioni MA prošlog ponedjeljka nijesu letjeli za Beograd i Ljubljanu. Letovi za Beograd su otkazani zbog oštećenja na jednom od aviona izazvanih udarom groma, dok je saobraćaj ka i iz Ljubljane obustavljen uslijed operativnih razloga. Prethodno su zabilježena kašnjenja u letovima nacionalnog avio-prevoznika jer se kopiloti nijesu pojavili na poslu, nezadovoljni neredovnošću i selektivnom isplatom zarada.

Ekonomski analitičar Anđelko Lojpur smatra da je nacionalni avio-prevoznik od velike važnosti za bilo koju državu, naročito onu kojoj je turizam jedna od glavnih privrednih grana, te da hitno treba naći rješenje za tu krizu.

MA raspolaže velikim kapitalom koji vrijedi očuvati. To su 450-500 ljudi sa iskustvom, sa znanjem koje je platila Crna Gora, obučenim, školovanim pilotima. Ta kompanija je, po svim ocjenama, često bila u samom svjetskom vrhu, ako to može biti jedna mala kompanija”, rekao je Lojpur.

On je dodao da Crna Gora kao zemlja orijentisana turizmu ne bi smjela da dozvoli gašenje tako važnog privrednog subjekta koji, uprkos svemu, ima šta da ponudi.

Ne smijemo prepustiti sudbinu jedne čitave grane čak i nacionalne kompanije građana u nečije druge ruke. Ja to nikad ne bih podržao”, tvrdi Lojpur.

Stečaj loša opcija

Govoreći o rješenjima situacije u MA, on je istakao da treba razmotriti više kombinacija.

Tu se mogu naći partneri, neka forma menadžera, akvizicije, jer stečajevi, kako se često rade u Crnoj Gori, realizuju se po principu operacija uspjela, pacijent umro”, naveo je Lojpur.

Prema njegovim riječima, čak i mnogo veće nacionalne avio-kompanije sa višedecenijskom tradicijom suočavaju se sa finansijskim gubicima i štrajkovima, ali nijedna ozbiljna zemlja ne bi se odrekla svog nacionalnog avio-prevoznika.

MA od 1997. godine, kada je osnovan, ne prevozi samo putnike već i promoviše državu”, zaključio je Lojpur.

Dnevne novine

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Prosto je zanimljivo da profil koji je uticao da finansijski izvjestaji nase najskuplje reklame budu traljavi i netacni decenijama unazad, sada brani ovo preduzece i jos sebi kaci zanimanje analiticara…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *