Željeznica: Nema preko reda stanova za direktore

Dodajte komentar

Poslodavac i sindikati treba da u narednih 20 dana pripreme novi pravilnik o rješavanju stambenih potreba zaposlenih i novi kolektivni ugovori, izjavio je predsjednik Novog sindikata ŽICG Dragan Miranović.

To je, kako je kazao, odlučeno na jučerašnjoj sjednici odbora direktora Željezničke infrastrukture, kojoj je prisustvovao. Zaposleni u ŽICG, članovi Novog sindikata, okupili su se juče ispred upravne zgrade preduzeća i održali štrajk upozorenja prije sjednice odbora direktora, nezadovoljni načinom na koji rukovodstvo rješava stambene potrebe radnika i zastojem u pregovorima u vezi sa novim kolektivnim ugovorom.

Izmjene i dopune pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih koji je omogućavao izvršnom direktoru i sekretaru društva da riješe svoje stambene potrebe mimo ovog pravilnika i bez oglašavanja nije usvojen”,  kazao je Miranović nakon sjednice Odbora direktora.

Prema njegovim riječima, na sjednici je odlučeno da se za sedam zaposlenih,  uglavnom menadžera, isplati novac na račun stanova koje su 2008. godine dobili iz diobenog bilansa jedinstvene Željeznice, uz napomenu da ti stanovi nikad nijesu izgrađeni. “Novi sindikat nije bio saglasan sa ovom odlukom, jer se radi o 370 hiljada eura iz zajedničkog stambenog fonda”, naglasio je Miranović.

On je prije sjednice odbora direktora medijima kazao da se već nekoliko godina taloži nezadovoljstvo radnika u vezi sa kolektivnim ugovorom, gdje ima velikih podvojenosti, ali i stambenim pravilnikom kojim su povlašćeni direktori i menadžeri.

Protivimo se da rukovodstvo dobije stanove mimo konkursa, a ostali zaposleni, praktično, što ostane. Tražimo da budemo svi zajednički na rang listi i da nema privilegovanih”,  rekao je Miranović na protestu. On je kazao da zaposleni traže da isti pravilnik važi i za direktore i zaposlene. Zaposleni, kako je rekao, traže i da se pregovori u vezi sa kolektivnim ugovorom nastave.

Zastali su pregovori oko novog kolektivnog ugovora. Novim kolektivnim ugovorom tražimo da se izjednače školske spreme i da se neka radna mjesta ne favorizuju”, objasnio je Miranović.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *