Vlada Hrvatske osnovala Savjet za pregovore s Mađarima o otkupu akcija Ine

Vlada Hrvatske osnovala je danas Savjet za pregovore s MOL-om zbog najavljenog otkupa akcija Ine od mađarske naftne kompanije, odnosno postupka povratka Ine u hrvatsko vlasništvo.

Pozivam sve koji smatraju da imaju kvalitetan model za finansiranje ove operacije da ga predlože“, rekao je na sjednici premijer Andrej Plenković, koji će biti na čelu Saveta.

Članovi Savjeta biće i šest ministara, ali među njima nije potpredsjednica Vlade i ministarka privrede Martina Dalić.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa pokrenula je juče postupak kojim treba da utvrdi da li je Dalić u potencijalnom sukobu interesa, jer je njen suprug član Uprave Ine, čije akcije Hrvatska želi da otkup od mađarskog MOL-a.

Plenković je krajem prošle godine najavio da Vlada kreće u postupak povratka naftne kompanije Ina u hrvatsko vlasništvo, odnosno u otkup akcija Ine od mađarskog MOL-a. Odluka je donijeta pošto je arbitražni sud u Ženevi odbacio hrvatsku tužbu protiv MOL, odnosno odlučio da nije dokazano da su ugovori iz 2009. nastali kao plod koruptivnih aktivnosti.

MOL je poručio da je otvoren za razgovore i da čeka zvanično obavještenje o namjeri Hrvatske.

Glavni koalicioni partneri u hrvatskoj Vladi, Hrvatska demokratska zajednica i Most, imaju različite poglede na to kako otkupiti akcije Ine od MOL-a, odnosno Most se zasad protivi ideji da se do njih dođe kroz prodaju dijela Hrvatske elektroprivrede.

Bivši hrvatski premijer i nekadašnji predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader bio je pravosnažno osuđen za primanja mita od predsjednika Uprave MOL-a Žolta Hernadija i za ratno profiterstvo u objedinjenom postupku „Ina-MOL“ i“Hipo banka“ na osam i po godina zatvora.

U slučaju „Ina-MOL“ Sanader je bio osuđen zbog primanja višemilionskog mita da bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Ustavni sud je srušio tu presudu i zatražio novo suđenje.

Hrvatsko pravosuđe i Hernadija tereti za podmićivanje Sanadera, ali je Mađarska odbila da ga izruči Hrvatskoj.

MOL-a u vlasništvu ima 49,1 odsto akcija Ine, a hrvatska Vlada 44,84 odsto i ima pravo prvootkupa akcija.

Check Also

Belgijska centralna banka u gubitku prvi put od Drugog svjetskog rata

Narodna banka Belgije (BNB) je na putu da zabilježi prvi gubitak od Drugog svjetskog rata …

Leave a Reply

Your email address will not be published.