Morgan Stanley udvostručio dobit u četvrtom kvartalu

Američka banka Morgan Stanley udvostručila je dobit u četvrtom tromjesečju prošle godine usljed porasta prihoda od trgovanja na Wall Streetu te je najavila da je na putu postizanja poslovnih ciljeva koje je postavio izvršni direktor James Gorman.

Dobit Morgan Stanleya skočila je u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju na 1,5 milijardu dolara u odnosu na 753 miliona dolara ostvarenih u istom razdoblju godinu dana ranije. Zarada po dionici porasla je tako s 39 centi na 81 cent, čime su blago nadmašena očekivanja, pošto su analitičari u prosjeku prognozirali da će iznositi 65 centi.

Njeni neto prihodi uvećani su za 17 posto, na 9 milijardi dolara, čime su takođe nadmašene prognoze koje su u prosjeku predviđale 8,5 milijardi dolara dobiti.

Prihodi od trgovanja obveznicama dostigli su 1,5 milijardi dolara u odnosu na 550 miliona u istom razdoblju lani, što je drugi najbolji rezultat od prvog tromjesečja 2015, čime je banka nakon dugo vremena u tom području postigla željene rezultate.

Takođe, ta investiciona banka izvijestila je o snažnijoj zaradi u trgovanju dionicama, u čemu je već uobičajeno vodeća, a približila se i ostvarenju ciljeva u rezanju troškova, dobiti u upravljanju imovinom i zaradom od dioničkog kapitala.

Zasigurno je više razloga zbog kojih moramo kao optimisti ući u 2017. nego što ih je bilo na početku 2016.“, kazao je izvršni direktor Gorman.

Rezultati trgovanja Morgan Stanleya na tragu su onih koje su ostvarile JP Morgan Chase & Co i Bank of America, koje su rezultate objavile prošle nedjelje.

Međutim, finansijski direktor banke Jonathan Pruzan izjavio je kako “banka neće povećavati svoje kvartalne ciljeve u poslovanju dok ne bude nedvosmisleno da su nedavni rezultati održivi”.

“Postoji jasan optimizam, no pravo je pitanje koliko će to trajati, s obzirom da politički i geopolitički događaji mogu vrlo brzo promijeniti raspoloženje”, rekao je Pruzan.

Check Also

Grčka olakšicama privlači strane penzionere

Grčka Vlada poziva strane penzionere da svoja poreska prebivališta prebace u tu zemlju, uvođenjem jedinstvene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *