Funta ponovo u padu zbog novih vijesti o “tvrdom” Bregzitu

Dodajte komentar

Funta je pala zbog vijesti da će se Britanija opredijeliti za potpuni raskid sa Evropskom unijom, ili za takozvani “tvrdi” Bregzit, koje su objavljene uoči glavnog obraćanja premijerke Tereze Mej.

Funta je oslabila na 1,1986 dolara jutros oko 3,00 sata po tokijskom vremenu, dotakavši najniži nivo od sunovrata u oktobru 2016. godine, kada je na kratko potonula na 31-godišnji minimum od 1,1841 dolara.

Britanska valuta se kasnije stabilizovala na nivou oko 1,2030 dolara, ali je i dalje ispod kvote od 1,2197 dolara na kojoj je bila zaključena u petak. Euro je takođe ojačao prema funti, i trgovao na najvišem nivou od novembra, za 87,87 penija, u odnosu na kurs od petka od 87,15 penija.

Funta je doživjela udarac posle vijesti koje su podgrijale strahovanja u vezi sa britanskim izlaskom iz Evropske unije. Nekoliko britanskih nedjeljnih novina je objavilo priče da se Mejova sprema da prihvati takozvani “tvrdi Bregzit”, koji podrazumijeva izlazak iz jedinstvenog tržišta, iz Evropske carinske unije i iz Evropskog suda pravde, da bi povratila kontrolu nad imigracijom iz EU.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *