Erdogan vatrenom retorikom pokušava zaustaviti pad lire

Dodajte komentar

Drugi put u dva mjeseca turski predsjednik Taip Erdogan pokušao je sa puno retorike da zaustavi rušenje lire.

U decembru prošle godine to mu je uspjelo na nekoliko dana, a u četvrtak nije zvao zemljake da vade dolare i spašavaju valutu već je napao navodne međunarodne lobije.

Ne postoji razlika između terorista s pištoljem i bombom i terorista koji koriste dolar, euro i kamatne stope za svoju svrhu“, rekao je turski lider u Ankari.

Oni koriste kurs lire kao oružje“, rekao je Erdogan o neprijateljima svoje zemlje i dodao da im je cilj da Turska bude “na koljenima”.

Predsjednik je imao uspjeha sa svojom tiradom: lira se blago oporavila i vratila na kurs od 3,78 za jedan dolar, nakon istorijskog minimuma od 3,94 prethodnog dana.

Međutim, važnije od poređenja investitora i brokera sa teroristima za finansijska tržišta u četvrtak bila je Erdoganova preporuka centralnoj banci da “preduzme potrebne mjere da sruši ovu igru”. Ovo signalizira, barem privremeno, promjenu kursa turskog lidera, koji je uvijek tražio od centralne banke da smanji kamatne stope kako bi se zadržala potrošnja.

Turska lira u 2016 izgubila je 17 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar. U prvoj sedmici nakon nove godine pad je iznosio dodatnih gotovo devet posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *