Ministarka ekonomije Dragica Sekulić: Nezaposlenost će biti najveći izazov u 2017.

Dodajte komentar

Jedan od najvećih izazova sa kojima će se suočiti crnogorska ekonomija u godini pred nama jeste nezaposlenost. U cilju njenog smanjenja, u 2017. ćemo nastaviti sa politikom privlačenja strateških stranih investitora za realizaciju razvojnih projekata koji su temelj ekonomskog rasta, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je u intervjuu Dnevnim novinama kazala i da je želja Vlade da pronađe zajednički interes i nastavi saradnju sa italijanskom kompanijom A2A u Elektroprivredi, kao i da je češka Škoda praha najavila postizanje dogovora o finansiranju gradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

DN: Krajem prošle godine došli ste na čelo Ministarstva ekonomije i time postali jedan od najmlađih ministara u novoj vladi. Kako ocjenjujete uređenost resora koji ste preuzeli i šta će biti u fokusu Vašeg djelovanja u narednom periodu?

SEKULIĆ: Prethodna vlada učinila je mnogo kada govorimo o resoru koji vodim, a kada to kažem, prije svega, mislim na uspostavljanje stabilnosti u industrijskom sektoru i postavljanje temelja za kreiranje povoljnijeg biznis ambijenta, ali i za mnoge velike i značajne projekte iz oblasti energetike. Podsjetiću da je su u prethodnom periodu napravljeni pionirski koraci kada je u pitanju projekat istraživanja nafte i gasa u našem podmorju i danas imamo potpisane ugovore za istraživanje. Dalje, potpisan je ugovor za realizaciju projekta izgradnje Bloka Ii Termoelektrane Pljevlja, završeno je postavljanje vjetroelektrana na Krnovu, dok se polaganje posljednjih metara podmorskog kabla između Crne Gore i Italije privodi kraju. Imamo sačuvanu proizvodnju i radna mjesta u velikim industrijskim i rudarskim sistemima, KAP-u, Željezari, Rudniku mrkog uglja u Beranama, Rudnicima boksita u Nikšiću, i svi uspješno funkcionišu bez državne pomoći. Mnogo je urađno po pitanju poboljšanja poslovnog ambijenta uspostavljene su i uređene biznis zone od lokalnog i strateškog značaja, obezbijeđene brojne olakšice za sve koji se odluče da investiraju u Crnoj Gori i, samim tim, zaposle određeni broj radnika. I u narednom periodu radićemo na unapređenju konkurentnosti ekonomije, što podrazumijeva nastavak i uspješan epilog strukturnih reformi, kao i kontinuirano unapređenje poslovnog ambijenta. Kroz realizaciju razvojnih projekata nastavićemo sa valorizacijom prirodnih resursa, a sve u cilju uspostavljanja stabilnosti i sigurnosti, kako u ekonomskom, tako i u energetskom smislu.

DN: Šta je, prema Vašoj ocjeni, najveći izazov sa kojim će se crnogorska ekonomija suočiti u godini pred nama?

SEKULIĆ: Jedan od najvećih izazova, o kojem je govorio i predsjednik Vlade u svom ekspozeu, jeste nezaposlenost- kao najteži izazov društveno-ekonomskog razvoja naše države. Međutim, to je izazov koji stoji ne samo pred Vladom Crne Gore, već i pred vladama naših susjeda, a izazvan je, prije svega, pojavom ekonomske krize na globalnom nivou. Zato će Vlada učiniti sve kako bi smanjila nezaposlenost i povećala kvalitet života građana, a jedan od ključnih faktora na tom putu jeste privlačenje strateških stranih investitora za realizaciju razvojnih projekata koji su temelj ekonomskog rasta. S tim ciljem već smo preduzeli niz značajnih koraka koje sam pomenula, i u godini pred nama ćemo nastaviti sa politikom koja znači dogradnju podsticajnog institucionalnog okvira. To znači da moramo raditi na unapređenju konkurentnosti naše ekonomije, što podrazumijeva kontinuirano unapređenje poslovnog ambijenta, moramo raditi na razvoju kvalitetne infrastrukture i dugoročne valorizacije prirodnih resursa kroz realizaciju razvojnih projekata iz oblasti energetike, turizma, poljoprivrede i prerađivačke industrije. Najzad, moramo raditi na jačanju makroekonomske stabilnosti. Dakle, započeto ćemo nastaviti i kontinuirano raditi na kreiranju novih politika koje znače hvatanje u koštac sa ovim globalnim izazovom.

DN: Akcionarski ugovor sa A2A istekao je 31. decembra. U kom pravcu su išli pregovori sa italijanskim partnerom vođeni posljednja dva mjeseca? Mislite li da će Italijani tokom 2017. napustiti EPCG?

Sekulić: Kao što znate, nedavno smo imali radni sastanak sa predstavnicima A2A sa kojima smo razgovarali o aktuelnim pitanjima i modelima saradnje. Ono što je želja Vlade Crne Gore u ovim pregovorima jeste da, uz uslov da pronađeno zajednički interes, nastavimo saradnju sa ovom italijanskom kompanijom. Pregovori će biti nastavljeni nakon novogodišnjih praznika i, naravno, javnost će biti upoznata o njihovom ishodu.
O naknadama 25. januara

DN: Vaš resor u januaru treba da objavi nove iznose naknada za podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Jeste li već definisali iznos naknada i koliko bi zbog njih mogli biti uvećani računi građana za električnu energiju?

SEKULIĆ: U skladu sa Uredbom o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije, jedinična naknada na godišnjem nivou i se utvrđuje do 25. januara. Dakle, proces prikupljanja projekcija proizvodnje aktivne električne energije svih povlašćenih proizvođača za sljedeću godinu još nije završen. Kada čitav posao bude finalizovan, biće poznati i precizni podaci. Do tada možemo govoriti o određenim spekulacijama i hipotezama, a Ministarstvo ekonomije u tome neće učestvovati, prije svega zbog odgovornog odnosa prema građanima.

(Opširnije u Dnevnim novinama)

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *