Sud ne može da nađe Deripaskina preduzeća

Dodajte komentar

Privredni sud odbio je tužbeni zahtjev bivšeg radnika Rudnika boksita Raša Čivovića koji je osporio potraživanja dvije kompanije Olega Deripaske od ukupno 22 miliona eura i tužbom tražio nadoknadu štete.

Sutkinja Borjanka Zogović, prema presudi u koju su “Vijesti” imale uvid, odbila je tužbeni zatjev jer tužilac nije dostavio sudu podatke o adresama za prijem pošte tuženih Deripaskinih kompanija.

Čivović je u zakonskom roku izjavio žalbu na ovu presudu Apelacionom sudu. Čivoviću bivši vlasnik Boksita, Centralno evropska aluminijumska (CEAC) nije dozvolio da primi otpremninu za čiju isplatu je po osnovu socijalnog programa garantovala Vlada Crne Gore.

Prvotužena u ovom sporu je Deripaskina kompanija koja je prijavila potraživanja u stečajnom postupku-Shasta Universal sa Britanskih Djevičanskih ostrva, drugotuženi je CEAC Holding LTD registrovan na Kipru, dok su trećetuženi Rudnici boksita.

Privredni sud u ovom postupku zaključuje da su prvotuženi i drugotuženi strana pravna lica, te da u tužbi nije naznačena adresa prvo i drugotuženog, ovakav zaključak suda je, malo reći, pogrešan ako se uzme u obzir da se arbitražni tribunal Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Parizu oglasio nenadležnim nakon što je ustanovio da CEAC ne posjeduje sjedište na teritoriji Kipra, te da samim tim ne predstavlja stranog investitora… Ovo pominjem jer se radilo o postupku protiv države Crne Gore, pa mislim da i naš tj. Privredni sud uvaži i za tužioca istu odluku, pošto je ista stranka CEAC u postupku“, naveo je Civović u žalbi višoj sudskoj instanci.

Tužilac je, kako je napomenuo, dostavio adrese onako kako su date u zaključku prijavljenih, utvrđenih i osporenih potraživanja.

On je istakao “da su prvo i drugotuženi fantomske firme koje su ojadile Crnu Goru, a i samog tužioca“.

Čivović predlaže da Apelacioni sud uvaži ovu žalbu na način što će preinačiti rješenje i usvojiti službeni zahtjev, ili ukinuti rješenje i predmet vratiti Privrednom sudu na ponovno odlučivanje.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *