Strane investicije: Najviše ulagali Norvežani, novac stizao i iz Paname

Dodajte komentar

Ukupan priliv direktnih stranih investicija u 2016. godini, prema posljednjim podacima Centralne banke Crne Gore, iznosio je 550 miliona eura. Najviše novca u našu državu stiglo je iz Norveške i to 188 miliona eura, zatim slijedi Italija sa 47 miliona, dok je na trećem mjestu Rusija sa poslatih 37 miliona. Zanimljivo, nešto više od pet miliona eura je u Crnu Goru stiglo iz “poreskih rajeva”, odnosno država koje su pozna te po nemogućnosti provjere bankarskih računa. Novac je uglavnom ulagan u nekretnine, ali i u domaća preduzeća i banke.

Investicije

Iako je već godinama prvo mjesto po prilivu stranih direktnih investicija u Crnoj Gori ubjedljivo držala Rusija, ove godine situacija je drugačija. Rusiju je sa trona skinula Norveška. Norvežani su za devet mjeseci prošle godine u našu državu uložili 188 miliona i to dominatno u domaća preduzeća i bankarski sektor. Skoro 105.000 eura investirano je u oblast nekretnina.

Na drugom mjestu našla se Italija. Iz te države u domaće kompanije i banke investirano je 28 miliona eura, na interkompanijski dug otišlo je 18,8 miliona, a 346.000 eura je uloženo u nekretnine.

Rusija je ovog puta zauzela treće mjesto. Najviše novca Rusi su, kao i prethodnih godina, uložili u oblast nekretnina i to 31,7 miliona eura.

Region

Kada su u pitanju države bivše Jugoslavije, Srbija i Slovenija su se našle u top deset država koje su najviše novca investirale u Crnu Goru za devet mjeseci 2016. godine. Srbija je ukupno uložila 14 milio-
na eura, a najzanimljiviji im je bio sektor nekretnina u koji su investirali 6,5 miliona eura. Sa druge strane od 13 miliona koliko iznosi priliv direktnih investicija iz Slovenije, na interkompanijski dug je otišlo 10 miliona eura.

Iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru stiglo 9,3 miliona eura, od čega je najviše novca investirano u banke i domaće kompanije, dok je iz Hrvatske uloženo 2,6 miliona, najviše u interkompanijski dug. Najmanje novca, uložila je Makedonija u našu državu i to svega pola miliona eura.

Odlilo se 270 miliona eura

Prema podacima Centralne banke Crne Gore, za devet mjeseci 2016. godine iz naše države se odlilo 270 miliona eura. Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, za devet mjeseci iznosio je 281,9 miliona eura.

Najveći dio odliva odnosio se na isplatu dividendi jedne kompanije, dok se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iz zemlje odlilo 15,1 milion eura“, navode iz Centralne banke.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 227,4 miliona eura, što čini 41,2 odsto ukupnog priliva.

Od toga je u nekretnine uloženo 87,9 miliona eura, a u preduzeća i banke 139,5 miliona eura.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *