Šest ugovora za naftu i gas

Dodajte komentar
Ilustracija

Parlament je juče završio raspravu o predlogu odluke o dodjeli koncesija za proizvodnju ugljovodonika u podmorju za dva bloka kompaniji Energean, o čemu će se naknadno izjasniti. Poslanicima su dostavljeni i prijedlozi ugovora o koncesiji, zajedničkim operacijama i računovodstvu.

To je finale tenderskog postupka koji je počeo prije tri godine, a predsjednik Odbora za ekonomiju dr Vujica Lazović (SD) je kazao da je Energean obavezan da prije svakog istraživanja pribavi ekološku saglasnost i poštuje sve ekološke zakone.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je rekla da Energean ima 35 godina iskustva proizvodnje nafte i gasa u podmorju Grčke, bez negativnog uticaja na ekosistem i razvoj turizma. Podsjetila je i da je parlament u junu ove godine dodijelio koncesiju kompanijama Eni i Novatek za četiri bloka.

Sa ovim ćemo imati ugovore za šest blokova, ma kompletna oblast je uređena zakonima po ugledu na najbolju svjetsku praksu, kazala je ministarka i podsjetila da je javnim pozivom određeno 13 blokova površine 3.100 kvadratnih kilometara.

V.d. direktora Uprave za ugljovodonike Vladan Dubljević je kazao da je garancija za radni program Enija i Novateka bila 85 miliona eura.

To znači da će te dvije kompanije u naredne četiri godine rizikovati blizu sto miliona. To su veliki rizici i važno je da su svi na strani koncesionara, a država u tome ne snosi nikakav rizik objasnio, je Dubljević i dodao da će, ako se krene sa proizvodnjom, 54 odsto profita pripasti Crnoj Gori, kao i koncesiona nadoknada od 62 do 68 odsto neto profita.

Odgovarajući na pitanje Filipa Vukovića (DPS), Dubljević je kazao da država nema kapaciteta da sama uđe u eksploataciju nafte.

Danas glasanje

Glasanje o 38 tačaka, o kojima je završena rasprava, među kojima je i budžet za 2017. sa sanacionim planom, trebalo bi da počne danas. Parlament će se odrediti i prema amandmanima među kojima je DPS-ov da se izdvajanje za političke partije smanji sa 0,6 na 0,5 odsto, čime bi se uštedjelo 863.000 eura. Na dnevnom redu su i prijedlozi o smanjenju naknade za majke sa troje i više djece za 22 i 25 odsto, kako je predložila Vlada, odnosno za 14 odsto po prijedlogu LS. Poslije dogovora sa sindikatom Vlada je predložila tromjesečno odlaganje obustave obračuna minulog rada za zaposlene u javnoj administraciji. Glasaće se i o prijedlozima izmjena zakona o zaradama u javnom sektoru, o socijalnoj i dječijoj zaštiti, o porezu na zarade, o PDV-u, akcizama, o reprogramu poreskog potraživanja i o finansiranju političkih partija…

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *