Minuli rad za sad ostaje jer će se manje izdvajati za partije

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore predložiće tromjesečno odlaganje primjene mjere obustave uvećanja zarade po osnovu minulog rada za zaposlene u javnoj administraciji za 2017. i 2018. godinu, koju sadrži Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2017. godinu. Ovakvo rješenje omogućeno je najavom da će u Skupštini biti predloženo smanjenje budžetskih izdvajanja za političke partije, saopšteno je iz Vlade.

Ova odluka rezultat je jučerašnjih razgovora koje su potpredsjednik Vlade Milutin Simović i ministri finansija i rada i socijalnog staranja Darko Radunović i Kemal Purišić vodili sa predstavnicima oba reprezentativna sindikata.

Do kraja marta – odnosno u razdoblju na koje se odnosi odlaganje primjene ove mjere – Vlada i socijalni partneri, sindikati i poslodavci, nastaviće dijalog sa ciljem pronalaženja najprihvatljivijeg modela po sugestiji sindikalnih organizacija uz istovremeno obezbjeđivanje pune primjene mjera fiskalne konsolidacije kao jednom od prioriteta Vlade.Ovo privremeno rješenje još jedna je potvrda ispravnosti temeljnog opredjeljenja Vlade da izazove prevladava konstruktivnim pristupom i kompromisom u otvorenom i argumentovanom dijalogu sa socijalnim partnerima“, saopšteno je iz Vlade.

Istovremeno to je, kako se navodi, dokaz besperspektivnosti protesta kao puta za rješavanje problema jer je upravo u danu u kojem se protestovalo dijalog doveo do rješenja.

U Vladi su održana tri sastanka: jedan predsjednika Vlade Duška Markovića i predstavnika penzionera KAP-a, i dva potpredsjednika Vlade i resornih ministara sa predstavnicima Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata. Na tim sastancima su u tolerantnoj atmosferi međusobnog uvažavanja i u partnerskom odnosu pronađena rješenja na zadovoljstvo zainteresovanih strana.

Vlada Crne Gore koristi i ovu priliku da još jednom pozove pojedine socijalne partnere, ali i političke subjekte, da neminovnu disciplinu u konsolidaciji javnih finansija, sa kojom se pored Crne Gore suočavaju brojne države svijeta, ne koriste u dnevnopolitičke i politikantske svrhe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *