Za željeznicu, kabl i primorski vodovod garancije 48 miliona

Dodajte komentar

Predlogom budžeta za narednu godinu, koji iznosi 2,005 milijardi eura, a koji je juče Vlada proslijedila parlamentu, predviđeno je da država izda 48 miliona eura garancija uz obavezu obezbjeđivanja kolaterala. Od tekućih prihoda planirano je 1,5 milijardi i to poreza 944, doprinosa 492 miliona, taksi 13,8 miliona, naknada 23,4 miliona…

Garancije su predviđene za Željezničku infrastrukturu, 20 miliona, još toliko CGES-u za izgradnju elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica i osam miliona za Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Vlada će se u narednoj godini zadužiti do 455 miliona eura.

Vlada može radi zaštite od rizika kursnih i kamatnih promjena zaključiti svop ugovore i ugovore o kupovini derivata. Vlada se može zadužiti i povući sredstva za finansiranje projekta izgradnje auto-puta “Bar Boljari, prioritetna dionica Smokovac Uvač Mateševo, kod kineske Eksim banke ili druge finansijske institucije, do visine neophodne za implementaciju navedenog projekta“, navodi se u dokumentu.

Takođe, nije dozvoljeno preusmjeravanje sredstava sa projekta izgradnja auto-puta Bar-Boljari, kao ni sa kapitalnog na tekući i budžet državnih fondova, navodi se u predloženom zakonu. Podsjetimo da je tekući budžet 863 miliona eura, kasa državnih fondova je 639,4 miliona, kapitalni budžet je 283 miliona. Za otplatu duga i neizmirenih obaveza planirano je 220 miliona, za kamate je planirano 98 miliona eura, a za subvencije 24,9 miliona, za tehnološke viškove 10,6 miliona, za liječenje van Crne Gore 15,9 miliona.

Za prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja predviđeno je 411,15 miliona, za socijalnu zaštitu 570,9 miliona, transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru 164,3 miliona od čega NVO 3,78, za pozajmice i kredite pojedincima 1,65 miliona…

Kapitalni izdaci su 294,98 miliona. U prijedlogu ovog dokumenta se navodi da će poreska potraživanja moći da se naplate izuzetno i imovinom poreskih obveznika, u skladu sa propisom koji donosi Vlada.

Poreska i ostala potraživanja Vlade mogu se naplatiti konverzijom u kapital u privrednim društvima, na osnovu saglasnosti Vlade“, navedeno je u prijedlogu budžeta.

Vlada je, podsjetimo, predložila smanjenje naknade po osnovu rođenja troje i više djece sa 336 na 264 eura i sa 192 na 144 eura, povećanje akcize na gorivo za devet centi, smanjenje zarada javnim funkcioneraima osam odsto.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *