OTP banka kupila Splitsku banku, članicu Societe Generale grupe

OTP banka Hrvatska, hrvatska podružnica mađarske OTP banke, potpisala je ugovor o kupnji 100 posto udjela u Splitskoj banci, članici grupe Société Générale.

OTP Bank Plc. objavljuje da je OTP banka Hrvatska, hrvatska podružnica mađarske OTP banke, potpisala ugovor o kupovini 100 posto udjela u Splitskoj banci, članici grupe Société Générale’‘, stoji u saopštenju.

Société Générale Splitska banka peti je najveći igrač na hrvatskom bankarskom tržištu, banka s univerzalnom ponudom aktivna u poslovanju s građanstvom i privredom. Kao rezultat ove akvizicije, tržišni udio OTP grupe porašće na otprilike 10 posto.

OTP banka prisutna je u Hrvatskoj od 2005. sa stalnim profitabilnim poslovanjem, čak i u doba ekonomske krize koja je počela 2008.

Finansijsko zatvaranje transakcije očekuje se u ljeto 2017., a procjenjuje se da bi proces integracije mogao biti završen do ljeta 2018.”, poručili su iz OTP banke.

Crnogorski mediji ranije su pisali kako OTP banka ima velike planove za širenje u srednjoj i istočnoj Evropi, a dio tih planova, je, prema nezvaničnim informacijama, i preuzimanje Societe Generale banke Montenegro.

U bankarskim krugovima se već izvjesno vrijeme nezvanično pominju moguće konsolidacije na crnogorskom tržištu i da OTP pregovara o preuzimanju Societe Generale banke u Crnoj Gori.

Societe Generale banka Montenegro usmjerena je na postizanje ciljeva i ostvarivanje dobrih rezultata do kraja godine i ne želi da komentariše glasine“, odgovorili su ranije iz banke na pitanje Vijesti da li će ih preuzeti OTP koja je vlasnik Crnogorske komercijalne banke (CKB).

Tada ni iz OTP banke nijesu željeli da govore o mogućem preuzimanju.

OTP banka nikada ne komentariše glasine“, rekli su iz mađarske banke.

OTP grupa je kupila 100 odsto akcija CKB krajem 2006. godine za oko 100 miliona eura.

Guverner Centralne banke Radoje Žugić, povodom spekulacija o preuzimanju, ranije, navodno nije spreman da dozvoli spajanje Crnogorske komercijalne banke i Sosiete ženeral Montenegro.

Ključni razlog za to je što bi CKB u tom slučaju stekla oko 60 odsto udjela u ukupnom platnom prometu što bi bila velika dominacija u odnosu na ostale banke. CKB sada ima oko 52 odsto udjela u platnom prometu, dok su svi ostali indikatori ispod 30 odsto.

Prema informacijama Vijesti u CBCG nije stigao zvaničan zahtjev za spajanje dviju banaka, a to pitanje se i dalje analizira.

Dnevnik.hr, Vijesti

 

 

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

4 KOMENTARI

  1. kakav reputacioni krah SoGen-a, kupuje ih malesna slabasno profitabilna banka

  2. Soge – u ovo tržište nije važno više , zato i prodaju, kakve to veze ima sa reputacijom.
    Da je nekome od nas da se dofatimo OTP-a , no pojedini ni u Atlas nisu prosli

  3. Svi procaju o insinuacijama a niko da progovori o dogovoru Piticeve SCG SRBIJA da preuzme drzavni paket vlasnistva KOMBANK SRBIJA. Sta ce mo o toj vrsti monoploa da kazemo komsije, bivsa braco i sestre

Leave a Reply

Your email address will not be published.