Spremaju se otkazi za 200 radnika u željezničkim kompanijama

Dodajte komentar

Zbog gašenja preduzeća Održavanje željezničkih voznih sredstava i privatizacije Montekarga, u narednoj godini u četiri željeznička preduzeća biće otpušteno oko 200 radnika, saznaje “Dan” iz više izvora.

OŽVS, Željeznička infrastruktura, Željeznički prevoz i Montekargo trenutno zapošljavaju hiljadu i po radnika, a zasad nije poznato koliko će u kojem preduzeću biti smanjen broj zaposlenih.
Kako je Danu nezvanično potvrđeno, već početkom naredne godine počeće podjela radnika Održavanja željezničkih voznih sredstava na Montekargo i Željeznički prevoz, dok će određeni broj biti penzionisan i poslat kućama uz adekvatnu otpremninu.

Gašenje tog preduzeća biće prvi korak ka oporavku željezničkih kompanija koje su dugo u veoma lošem stanju. Bivši ministar saobraćaja Ivan Brajović saopštio je još ljetos da je neophodno ugasiti to preduzeće. On je tokom štrajka zaposlenih u ŽPCG rekao da se nešto mora preduzeti jer su željeznička preduzeća u veoma lošem stanju, priznavši da je segmentisanje nekada jedinstvene Željeznica na četira preduzeća bilo greška.

Sudeći po revizorskom izvještaju, kompanija ŽPCG je u velikim problemima. Radnicima kasne plate, a dug za poreze i doprinose premašio je 2,7 miliona eura. Ta kompanija je u prošloj godini ostvarila gubitak od 1,6 miliona eura, što je za 58 odsto manje u odnosu na uporedni period 2014. godine, kada je gubitak iznosio 3,9 miliona. Na čelu tog preduzeća od 2011. do prije 15 dana bio je Milojica Zindović, dok je na čelu borda direktora Dušan Radonjić. Pominje se da bi naredne godine za direktora te kompanije mogao biti imenovan dosadašnji direktor OŽVS Milorad Vuković. I u kompaniji OŽVS, koja broji oko 180 radnika, ista je situacija sa isplatom plata. Oni su prošlu godinu završili sa minusom od 643,5 hiljada eura, nešto manjim nego 2014. godine, kada je su bili u minusu 756,7 hiljada eura. Njihov poreski dug iznosi oko 1,6 miliona eura.

Željeznički prevoz i Održavanje željezničkih voznih sredstava su poslednji put plate sa pripadajućim porezima i doprinosima uplatili prije tri godine, što je konstatovano i u revizorskim izvještajima o poslovanju tih preduzeća.

Montekargo je jedino željezničko preduzeće koje nije u dugovima. Ta kompanija je, prema nalazu revizora, završila prošlu godinu u plusu od 53,7 hiljada eura, što je mnogo bolji poslovni rezultat od onog koji su ostvarili 2014. godine, kada su bili u minusu od 1,9 miliona. To preduzeće nema dugovanja za poreze i doprinose, kao ni prema zaposlenima. Ipak, Montekargo je jedino željezničko preduzeće koje Vlada namjerava da privatizuje. Ono se već tri godine nalazi na spisku preduzeća koja bi trebalo privatizovati, a, kako saznajemo, trenutno se vode pregovori sa zainteresovanim kompanijama iz Grčke i Poljske. Izvršni direktor Montekarga je Milivoje Pavićević.

Dug od 3,4 miliona eura za poreze ima i kompanija Željeznička infrastruktura. Prema revizorskom izvještaju, ta kompanija duguje radnicima 1,4 miliona eura za prevoz, koji im, mimo pravilnika, nije isplaćivan od 2008. do 2013. godine. Najbrojnije željezničko preduzeće, sa preko 800 radnika, završilo je prošlu godinu sa gubitkom od 3,5 miliona eura, što je manje nego u 2014. godini, kada su bili u minusu 5,4 miliona eura. Na čelu ŽICG je Milan Čolaković dok je predjednik borda direktora Žarko Šturanović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *