Nekretninski bum u BiH: Fantomske firme i pranje novca

Dodajte komentar

Pravni subjekti čiji su vlasnici ili osnivači državljani arapskih zemalja, Rusije i Ukrajine, te 16 turističkih naselja u vlasništvu pravnih subjekata čiji su osnivači strani državljani posjeduju 600 stambenih i poslovnih objekata, te 1.768 izvoda iz katastra na ime firme, otkrila je Služba za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Brojne nezakonitosti, uključujući sumnjive finansijske transakcije koje ukazuju na pranje novca otkrila je ova služba nakon okončanja akcije “Nekretnine”.

Čak 499 prijavljenih kompanija pokazale su se fantomskim, a za više od 280 stranaca koje su inspektori uspjeli da pronađu utvrđeno je kako su u BiH boravili protivzakonito zloupotrebljavajući bezvizni režim ulaska u državu pa će stoga svi oni biti protjerani.

Kako je pojašnjeno u saopštenju, sprovedena je provjera poslovanja kompanija registrovanih kao vlasništvo državljana Kuvajta, UAE, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine na osnovu sumnje kako su neke od njih samo fiktivne i služe za protivzakonito trgovanje nekretninama.

Inspektori Službe za strance provjerili su 691 registriranu kompaniju te 16 turističkih naselja, a utvrđeno je kako njih samo 192 posluju na prijavljenim adresama te kako u njima rade strani državljani s reguliranim boravkom u BiH.

Provjerama je utvrđeno kako su kompanije koje su oni osnivali imali osnovni kapital uglavnom od po simboličnih 1.000 eura, što je minimum propisan zakonom, a postali su vlasnici višestruko vrijednih nekretnina pa će biti sprovedene dalje provjere sprovedenih finansijskih transakcija.

Najavljeno je kako će Služba za poslove sa strancima BiH i u idućem razdoblju kontinuirano sprovoditi provjere pravnih subjekata čiji su osnivači stranci.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *