Italija će pomoći posrnule banke sa 15 milijardi eura

Dodajte komentar

Italijanska vlada spremna je po potrebi da ubrizga 15 milijardi eura u Monte dei Paschi di Siena i druge banke kojima je potrebna pomoć kako bi ojačale svoje kapitalne pozicije, doznaje se u četvrtak od dva upućena izvora.

Među bankama kojima će država pomoći biće Banca Popolare di Vicenza i Veneto banka, navodi jedan od izvora.

List La Repubblica u četvrtak je objavio kako će banka Carige iz Genoe takođe biti obuvaćena državnim mjerama, koje bi po tom izvještaju mogle biti odobrene 22. decembra.

Novi italijanski premijer Paolo Gentiloni već je u utorak potvrdio da je vlada spremna da pritekne u pomoć banci Monte Paschi ako ne uspije prikupiti novac iz privatnih izvora.

U tom će slučaju biti primijenjen mehanizam “preventivne dokapitalizacije”, što znači da će dioničari i vlasnici dužničkih papira s nižim prioritetom naplate biti prisiljeni da učestvuju u spašavanju banke.

Budući da su brojne mali štediše u Italiji vlasnici takvih dužničkih papira a političke posljedice njihovih protesta mogle bi biti ogromne, u vladi navodno razmatraju mogućnost otkupa njihovih obveznica i njihova naknadnog pretvaranja u dionice. Time bi teret spašavanja bio prebačen na leđa ministarstva finansija.

Druga mogućnost uključivala bi zahtjev štedišama da sami pretvore obveznice u dionice a država bi im naknadno isplatila naknadu za gubitak iz budžeta.

Monte Paschi je danas formalno odobrio zadnji pokušaj pribavljanja pet milijardi eura do kraja godine iz privatnih izvora putem nove ponude zamjene obveznica i izdanja dionica.

Minimalna cijena dionice biće jedan euro, izvijestili su iz banke, pri čemu je za institucionalne investitore iz Italije i inostranstva rezervisano 65 posto dionica. Ponuda zamjene obveznica obuhvatiće pak i hibridni finansijski instrument Fresh 2008, vrijedan milijardu eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *