Fox kupio Sky za 14,8 milijardi dolara

Američki medijski div 21st Century Fox objavio je u četvrtak da je britanski Sky prihvatio njegovu ponudu za preuzimanje vrijednu 14,8 milijardi dolara.

Iz Foxa su izvijestili da su postigli “sporazum sa Sky plc-om o uslovima preporučene gotovinske ponude” za kupovinu preostalog udjela u toj europskoj medijskoj kući. Američka kompanija već ima 39 posto udjela u Skyju.

Dogovoreno je da će Fox preuzeti britansku medijsku kuću za 10,75 funti (13,40 dolara) po dionici, odnosno ukupno 14,8 milijardi dolara (14,2 milijarde eura) u gotovini, stoji u saopštenju.

 

21st Century Fox spada među najveće medijske kuće u svijetu. Njen portfolio uključuje FOX, Fox News Channel, Fox Business Network, National Geographic Channels, STAR India, te 28 televizijskih stanica u SAD-u i više od 300 međunarodnih tv kanala.

BBC napominje da je preuzimanje dogovoreno u kontekstu sve izraženijih sumnji da će vlasnik Foxa Rupert Murdoch, u čijem su vlasništvu i listovi The Sun i The Times, steći prekomjerni uticaj nad britanskim medijima.

Britanska ministarka kulture Karen Bradley ima rok od 10 dana da ocijeni hoće li Foxova ponuda uticati na javni interes, konkretno pluralitet medija. Bradley može zatražiti od medijskog regulatora Ofcoma da analizira predloženo preuzimanje, napmoinje BBC.

Check Also

Hrvatske banke očekuju veliko slivanje novca na tekuće i žiro račune krajem godine

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem juna su iznosili 383,3 milijarde kuna (51,1 milijardu eura), …

Leave a Reply

Your email address will not be published.