Pregled štampe za 14. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Prosječna likvidna sredstva banaka milijardu eura

Prosječna likvidna sredstva banaka u septembru su iznosila milijardu eura, 6,7 odsto više nego u avgustu, pokazuju podaci Centralne banke. Prosječna likvidna sredstva su u odnosu na septembar prošle godine porasla jedan odsto, prenosi Mina biznis. Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini u avgustu su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Raičković ponovo kandidat za predsjednika AMM-a

Upravni odbor Asocijacije menadžera Crne Gore odlučio je da na skupštini tog udruženja kandiduje dosadašnjeg predsjednika AMM-a Budimira Raičkovića, za naredni četvorogodišnji mandat.

Standard 42% prosjeka EU

Bruto domaći prozivod po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori u 2015. godini iznosio je 42 odsto prosjeka 28 država članica Evropske unije, dok je stvarna individualna potrošnja po stanovniku 53 odsto prosjeka EU.

Dnevne novine

Potvrda stalnog napretka i rezultata

Otvaranje poglavlja o poljoprivredi i socijalnoj politici i zapošljavanju potvrda je dobrih rezultate koje je Crna Gora ostvarila u ovim oblastima, priznanje za nedavno održane izbore u fer i demokratskoj atmosferi, ali i dodatni motiv za intenziviranje napora u ispunjavanju preostalih obaveza u procesu pristupanja EU, ocijenio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Naplaćeno 540 miliona prihoda

Uprava carina naplatila je 540,2 miliona eura prihoda u prvih 11 mjeseci ove godine, što je 9,97 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Od toga je naplaćeno 340,78 miliona eura PDV-a pri uvozu, a akciza 167,63 miliona.

Dan

Predstavili rješenje da se ne potopi manastir

Prilikom gradnje hidroelektrana (HE) na Morači treba potpuno promijeniti pristup, tako da se ne urušavaju magistralni i seoski putevi, da se ne potapa kanjon Morače i ne ugrožava Manastir Morača, kazao je magistar Slobodan Perović.

Mitrović član u dva borda

Najučerašnjoj skupštini akcionara Rudnika uglja izabran je novi sedmočlani sastav borda direkgora. U narednom periodu, Aleksandar Mitrović, Zoran Gospić i Munir Redžović, zastupaće 31,11 odsto državnih akcija u toj kompaniji. Tri predstavnika u bordu imaće i italijanska kompanija A2A, koja je vlasnik 39,49 odsto akcija, dok će jednog predstavnika imati Aco Đukanović, u čijem je vlasništvu 11,15 odsto akcija pljevaljske kompanije. Mitrović je izabran da zastupa interese države kao član borda direktora Rudnika uglja, a istovremeno je i član borda direktora u kompaniji Crnogorski elektrodistributivni sistem, koja je osnovana prije pola godine, u kojoj zastupa interese italijanske kompanije A2A.

Donirali vozila Upravi carina

Ambasada Sjedinjenih Američkrgh Država u Podgorici u utorak je, preko Programa za kontrolu izvoza i bezbjednost granice (EHBS), donirala četiri vozila mobilnim jedinicama Uprave carina Crne Gore, saopšteno je iz ambasade SAD.

Pobjeda

Vladine komisije danas o budžetu za 2017. godinu

Vladine komisije danas bi trebalo, kako saznaje Pobjeda, da raspravljaju o nacrtu budžeta za narednu godinu. Na koliko je koncipirana državna kasa nijesmo uspjeli da saznamo, ali bi danas trebalo da se znaju detalji.

Crna Gora druga u regionu

BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, lani je u Crnoj Gori iznosio 42 odsto prosjeka EU, dok je stvarna individualna potrošnja bila 53 odsto evropskog prosjeka, saopšteno je iz Monstata.

Adiko i NLB olabavile režim

Adiko banka i NLB počele da primjenjuju labaviju politiku kod oslobađanja kolaterala za kredite rečeno je Pobjedi iz ovih banaka tragom zahtjeva CBCG da se bržim oslobađanjem zaloga za kredite podstakne rast privrede.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *