Montažna kuća izgrađena za manje od 24 sata košta manje od 10.000 eura (foto, video)

Jeftina kineska roba nije nikakva novost, nego realnost na koju smo svi navikli. Ali kada proizvedu cijelu kuću za samo 10.000 dolara, onda je to graditeljski poduhvat vrijedan pažnje.

Arhitektonska kancelarija PAO (China’s People’s Architecture Office) nedavno je sagradila Plugin House montažnu kuću za mladu ženu pod imenom “Mrs. Fan”. Riječ je o kući koja se sastoji od niza montažnih panela koje je na licu mjesta sastavio mali tim majstora u samo nekoliko sati uz pomoć imbus ključa. Ovaj dom toliko se jednostavno montira da posao montaže može obaviti razmjerno nekvalifikovani tim ljudi u manje od 24 sata. Mrs. Fan Plugin House montažna kuća jedinstvena je u odnosu na većinu montažnih kuća u tom pogledu. Naime, izlazi iz okvira s obzirom na to da je sagrađena unutar strukture već postojećih zgrada.

2

Kuća je sagrađena za mladu ženu koja je željela da živi  u dvorištu roditeljske kuće, ali je postojeća kuća već bila u jako lošem stanju. Stoga je odlučila dsa srušiti većinu postojećeg objekta i na istom mjestu postavi ovaj montažni dom kao proširenje, a PAO je dokazao da se ova jeftina i jednostavna struktura može koristiti u različitim situacijama.

3

Interijer je veličine 28 kvadratnih metara, što se zapravo može smatrati “vilom” ako uzmemo u obzir činjenicu u koliko malim kužama žive stanovnici Pekinga u visokim stambenim zgradama, koje koštaju 30 puta više od ove kuće. Dvostruka visina dnevnog boravka, prostrana kuhinja u ovom skromnom domu s velikim prozorima osigurali su ovoj mladoj ženi dom s kojim je više nego zadovoljna. Budući da kvart u kojem se kuća nalazi još nema kanalizaciju, Plugin House opremljena je kompost toaletom i tušem. No, najveća posebnost kuće zasigurno je ravni krov kuće koji je vlasnica iskoristila za terasu s koje se pruža predivan pogled na grad.

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.