Dolar stabilan prema euru

Dodajte komentar

Dolar je u utorak bio stabilan prema euru a blago je ojačao prema jenu na međunarodnim tržištima valuta pred početak sjednice američke centralne banke budući da su trgovci većinom već uračunali u cijene očekivano podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

Euro je prema dolaru bio stabilan i njime se trgovalo po 1,0629 dolara. Jen je pak oslabio blagih 0,2 posto prema zelenoj novčanici, kojom se trgovalo po 115,34 jena.

Jučer je euro ojačao prema dolaru 0,7 posto, prateći uzlazni trend prinosa na njemačke državne obveznice koji su pokrenuli signali da bi Italija po potrebi priskočila u pomoć posrnuloj banci Monte dei Paschi di Siena.

Danas je pažnja tržišta uglavnom usmjerena na sjednicu Feda koja počinje poslijepodne a završava sjutra. Pokazatelji na tržištu upućuju na zaključak da su trgovci već u potpunosti uračunali u cijene valuta podizanje ključnih kamatnih stopa ali nisu sigurni hoće li funkcioneri uputiti i snažan signal o dodatnom zaoštravanju monetarne politike u idućoj godini, tumače analitičari.

Smatramo da bi sjednica mogla biti katalizator za mjestimične dobitonosne prodaje dolara“, kaže analitičar Barclaysa Hamish Pepper. “Dolar baš i ne bilježi jako dobre rezultate u decembru i ako tome dodate već uračunata očekivanja vezano za sjednicu Feda i već popunjene dolarske pozicije, može se reći da su stvoreni uslovi za njegovo slabljenje“, dodaje Pepper.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta koja je ojačala prema euru i dolaru nakon što je ministar finansija Philip Hammond podupro predlog o prelaznom periodu radi lakšeg izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. Funta je tako bila u plusu prema euru 0,49 posto, dosegnuvši 1,1976 eura. Prema dolaru ojačala je 0,24 posto, na 1,2704 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *