Južnokorejski parlament opozvao predsjednicu zbog velike korupcionaške afere

Dodajte komentar

Južnokorejski parlament izglasao je opoziv svoje predsjednice Park Geun-hye, javlja AFP. 234 zastupnika glasalo je za opoziv naspram 56 glasova koji su se izjasnili protiv. Prema Ustavu, za opoziv je trebala dvotrećinska većina od ukupno 300 zastupnika, javlja BBC.

Južnokorejska čelnica našla se u velikom skandalu nakon što je otkriveno da je njena bliska savjetnica i saradnica Choi Soon-sil imala pristup povjerljivim vladinim dokumentima, iako nije imala pravo na to. Niz masovnih protesta održan je u posljednje vrijeme, građani su zahtijevali smjenu predsjednice.

Optužbe

Choi je optužena da je koristila dobre odnose s Park kako bi industrijske kompanije navela da ulažu u sumnjive fondove, a ona se tim novcem poslije koristila u lične svrhe. Na taj način je zaradila milione dolara, a početkom novebra je i uhapšena zbog prevare i zloupotrebe položaja. Protiv još dvije bivše sarandice južnokorejske predsjednice takođe su podignute kaznene prijave.

Iako je negirala vlastitu odgovornost za optužbe, Park se javno izvinila  naciji jer je svojoj prijateljici Choi Soon-sil dopustila “neprimjeren uticaj na politička tijela”. “Nalazimo se na tački bez povratka”, izjavio je u četvrtak, prije glasanja o opozivu, čelnik opozicione korejske stranke Woo Sang-ho. “Možemo samo ići naprijed. Ako se na glasanju opoziv odbije, onda ćemo ostaviti naša prava kao članovi parlamenta i boriti se zajedno s ljudima. Nećemo više biti vezani za parlamentarnu poziciju, nego ćemo biti s ljudima.”

Rekla da će parlamentu prepustiti odluku o sudbini

Tri političke stranke opozicije Južne Koreje prošle su subote u parlamentu podnijele zahtjev za opoziv predsjednice koji je potpisalo 171 članova parlamenta. Park je ranije rekla da će prepustiti parlamentu da odluči o njenoj sudbini. “Ostaviću parlamentu da odluči o pitanju mog odlaska, uključujući ranije napuštanje dužnosti”, kazala je predsjednica u svom obraćanju krajem novembra. Upravo se to danas i dogodilo.

Funkciju predsjednika Park će sada predati premijeru Hwang Kyo-Ahnu. On je već održao sastanak s članovima vlade kako bi osigurao nesmetan prenos ovlašćenja. 59-godišnji bivši ministar pravosuđa će predsjedati kao v.d. do održavanja novih izbora koji bi se trebali održati u roku od 60 dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *