RBS će platiti milijardu dolara nagodbe kako bi izbjegla suđenje

Dodajte komentar

“Royal Bank of Scotland” je pristala da plati milijardu dolara (ili 800 miliona eura) zbog tvrdnji da je prevarila akcionare tokom prikupljanja sredstava, tokom 2008. godine, u jeku finansijske krize.

Iz ove britanske banke, koja je pod kontrolom države, su izjavili da je postignut dogovor sa tri od pet oštećenih investicionih grupa. RBS sada pokušava da postigne sporazum sa druge dve stranke, kako bi izbjegla suđenje, dok hiljade investitora tek treba da pristane na podjelu nagodbe.

Investitori tvrde da im RBS nije dala pravi uvid u stanje svojih finansija tokom ekonomske krize 2008. godine, zbog čega su oni izgubili veći dio svojih ulaganja, kada je RBS propala nekoliko mjeseci kasnije, zbog čega je morala da interveniše i sama britanska vlada. Ovaj slučaj je poreske obveznike koštao oko 45 milijardi funti.

Postignut dogovor obuhvata “Standard Life”, “Legal & General”, “Aviva and Prudential and the Universities Superannuation Scheme”, koji su zajedno kupili 10 odsto akcija emitovanih 2008. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *