Brand Nokia vraća se na stare staze slave

Dodajte komentar

Kompanija HMD Global, koju vode bivši Nokijini veterani i veterani mobilne industrije, najavila je ulazak na tržište pametnih telefona 2017. godine s brandom Nokia.

HMD Global vode predsjednik Uprave Arto Nummela, koji je nekad bio u Nokiji odgovoran za prodaju i razvoj proizvoda, a njegovi planovi su ambiciozni. “Želimo da budemo jedan od ključnih igrača na tržištu pametnih telefona“, najavio je na konferenciji za novinare.

Dugoročno gledano, nećemo ispustiti ni jedno tržište“, izjavio je HMD-ov predsjednik Florian Seiche, koji se kalio u Siemensu, Orangeu, HTC-u i Nokiji. Za marketing će biti odgovoran Pekka Rantala, bivši čelnik kompanije Rovio, koja je svijetu dala igricu Angry Birds.

Hoće li se planovi s novim Nokijinim telefonima ostvariti, zavisiće od toga koliki tržišni udio će biti sposobni da uzmu Samsungu, Appleu i drugim velikim i brojnim manjim igračima na već zasićenom tržištu.

Korisnici trenutno doduše imaju različite marke mobitela u džepu, ali koliko je istine u tim oznakama“, upitao je Nummela koji polaže velike nade u moć Nokije, koja je prema analitičarima snažan adut za ulazak na tržište. Osim toga, oni se klade na dobre odnose s mobilnim operatorima, što bi moglo uvjeriti korisnike da prihvate Nokijine telefone, posebno na tržištima kao što su Indija, Indonezija i Rusija.

Na tehničkoj strani, novi telefoni će koristiti Googleov operativni sistem, kojeg su razvili u partnerstvu, a proizvodiće se u tajvanskom divu Foxconnu, koji mobilne telefone sastavlja i za sve ostale velike igrače.

Nokia bi, s druge strane, dobila licencnu naknadu za svaki prodani telefon i tablet pod svojim imenom jer je HMD Global stekao isključivu licencu za proizvodnju pametnih telefona pod njenim brandom na globalnm nivou, s izuzetkom japanskog tržišta za sljedećih 10 godina.

Povratak pametnih telefona Nokia je najavila prije nekog vremena, ali nije bio poznat okvirni datum njihovog dolaska na tržište. Ugovor s Nokijom, koja se prodajom jedinice za mobilne telefone usmjerila na proizvodnju telekomunikacijske mrežne opreme, predviđa da Nokia ne smije ući na tržište pametnih telefona do posljednjeg kvartala 2016. godine.

Nokia je više od decenije bila vodeći proizvođač mobilnih telefona u svijetu, no onda je počela padati pred naletom sve žešće konkurencije na brzo rastućem tržištu pametnih telefona.

Nokia je 2011. godine odgovorila sklapanjem partnerstva s američkim tehnološkim divom Microsoft, a 2013. finski velikan dogovorio se da svoju jedinicu za mobilne telefone proda Microsoftu -za što je dobio 7,2 milijarde $.

Microsoft je pripajanjem akvizicijske jedinice 2014., odbacio mnoge od nekadašnjih radnika u Nokijinoj jedinici za mobilne telefone, a ove godine odlučio je proizvodnju telefona prodati kompaniji HMD Global i FIH Mobile za 350 miliona $. Trenutno, pod markom Nokia proizvodi se pet različitih marki običnih mobilnih telefona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *