Velika Britanija: RBS pala na stres testu

Dodajte komentar

Banka Engleske objavila je rezultate stres testova britanskih banaka, koja je pokazala da su banke na ostrvu ranjive a jedna od najvećih je na njemu i pala.

Riječ je o banci RBS (Royal bank of Scotland), koja nije zadovoljila kriterijume testiranja, dok su dvije banke – Barkliz i Standard čarterd jedva prošle stress testove. Testovi su potvrdili da sve tri banke nemaju dovoljno kapitala da izdrže sve okolnosti kojima mogu biti izložene.

RBS je potvrdila da je dogovoren revidirani plan kako bi se otklonili nedostaci koje je otkrila Banka Engleske. Iz banke je saopšteno da su posvećeni da stvore jaču i sigurniju banku za svoje klijente i akcionare.

Poznavaoci prilika ocijenili su da su rezultati stres testova pokazali da situacija nije daleko od krizne 2008. godine.

Sa druge strane, guverner Banke Engleske Mark Karni je na konferenciji za novinare insistirao na tome da su stres testovi pokazali da je bankarski sistem Velike Britanije dobro kapitalizovan i u dobroj poziciji da nastavi kreditiranje građana i privrede.

Iako su današnji testovi pokazali određene neadekvatnosti (kod RBS i Standar čarterd), dobro je da sada svaka banka ima neophodan plan da gradi svoju otpornost“, naveo je Karni.

Karni se osvrnuo i na Bregzit, navodeći da će prilagođavanje novom odnosu svakako uticati na stabilnost, ali je i naveo da je britanski finansijski sistem vrlo dobro podnio sve turbulencije ove godine, poput posljedica odluke građana da zemlja izađe iz EU.

Kako je ocijenio, najveći rizici za stabilnost dolaze iz spoljnog okruženja i tu izdvojio Kinu, u kojoj je rast zasnovan na zaduživanju. Upozorio je da bi odliv kapitala iz Kine mogao da ubrza ako SAD poveća kamatne stope.

Karni je naveo i da bi eurozona mogla da bude dodatna prijetnja finansijskoj stabilnosti Velike Britanije u budućnosti, ukoliko Bregzit ugrozi ekonomiju EU.

On je ocijenio da je pad funte od juna pokazao da strani investitori očekuju da Britanija bude manje otvorena za trgovinu i da raste sporije zbog Bregzita.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *