Prihod Morskog dobra šest miliona eura

Dodajte komentar
Direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobromje do prošle sedmice ostvarilo prihod od 6.047.029 eura od čega preduzeću pripada jedna, a druga polovina opštinama sa čijihje teritorija ostvaren prihod, saopštio je Pobjedi direktor JP Predrag Jelušić.

On je istakao da su javnim pozivom za ustupanje na korišćenje pristaništa i privezišta dobili kvalitetne korisnike ovih djelova obale.

Uspostavljanje reda

U zajedničkoj misiji JP i korisnika, poslije dužeg vremena dolazi do uspostavljanja reda, jer ove lokacije počinju da funkcionišu na organizovan način. Propisani su uslovi za njihovo korišćenje, infrastrukturno i komunalno su opremljene do propisanog nivoa, kazao je Jelušić.

On je kazao da se planirane investicije uređenja i zaštite morskog dobra realizuju u dvije faze.

U cilju što kvalitetnije pripreme turističke sezone, JP je na više lokacija započelo uređenje zone morskog dobra. Započela je izgradnja pješačke staze koja će povezivati Risan i Perast. Radovi će se izvoditi fazno, a trenutno je u toku prva faza ko ja podrazumijeva izradu stabilne betonske podloge na mjestima gdje staza nije dovoljno široka. Očekujemo i nastavak uređenja jedne od najvažnijih dionica šetališta Pet Danica u Igalu, u dužini od 380 metara, gdje će petom fazom radova biti izvršeno popločavanje šetališta, kazao je Jelušić.

U toku je izrada novog kataloga privremenih objekata i lokacija na obalama Bojane, kojim se dokumentuje stanje na terenu, odnosno evidentiraju objekati za uklanjanje.

Privremeni objekti

Pojedini objekti su gabaritom zašli duboko u korito Bojane i time joj usporili i suzili tok, te je neophodno ograničiti njihovo dalje širenje, odnosno ukloniti one koji zatvaraju korito. Predviđaju se lokacije za izgradnju novih objekata, koje će biti opremljene infrastrukturom, kazao je Jelušić i naglasio da katalog akcentira zaštitu vegetacije uz obalu na Adi i mješovite šume u zaleđu.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *