Evropska tržišta: Bankarski i energetski sektor pritisli berze

Na evropskim berzama u ponedjeljak su cijene dionica pale, ponajviše u italijanskom bankarskom sektoru, dok je pad cijena nafte pritisnuo energetski sektor.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih dionica bio je oko 11,30 sati u minusu 0,8 posto, nakon što je u petak ojačao 0,2 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,30 sati na gubitku 0,15 posto, na 6.830 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,45 posto, na 10.653 boda, a pariški CAC 0,40 posto, na 4.533 boda.

Najviše su jutros potonule, u prosjeku 3,1 posto, cijene dionica italijanskih banaka jer se ulagači plaše političke nestabilnosti, s obzirom da bi referendum o ustavnim reformama mogao srušiti vladu Mattea Renzija.

Ulagače zabrinjavaju i problemi banke Monte dei Paschi di Siena, pa je cijena njene dionice jutros potonula više od 12 posto.

Zbog pritiska na bankarski sektor, italijanski FTSE MIB indeks jutros je najveći gubitnik, s padom od 2 posto.

Osjetno su jutros pale i cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte jer su ulagači skeptični po pitanju mogu li članice OPEC-a na sastanku 30. novembra postići dogovor o smanjenju proizvodnje.

Cijene dionica u naftnom i gasnom sektoru pale su 1,4 posto, pri čemu su dionice Totala, Royal Dutch Shella i Enija pojeftinile između 1,4 i 2,3 posto.

S druge strane, cijena dionice Aberdeen Asset Managementa porasla je više od 2 posto, nakon što je taj britanski fond objavio bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Check Also

Najveće kompanije se usljed COVID-19 zadužuju dodatnih bilion dolara

Kompanije širom svijeta će se usljed pandemije koronavirusa dodatno zadužiti za skoro 1.000 milijardi (bilion) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *