New York

Ovo su omiljeni gradovi milijardera

Uzevši u obzir činjenicu da je novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp milijarder i da je njegov dom Njujork, grad u kom živi ubjedljivo najveći broj bogataša, pitamo se koji su to gradovi u kojima živi najveći broj ekstremno bogatih ljudi.

1) Njujork

Sa vodećim finansijskim centrima poput Vol strita, Njujork privlači finansijske mogule i tajkune više nego bilo koji drugi grad na svijetu. 79 milijardera koji ukupno posjeduju 364 milijarde dolara živi u ovom gradu. U Velikoj Jabuci žive i 3 najbogatija čovjeka sa spiska 10 najbogatijih ljudi na sijvetu. U pitanju su industijalci Čarls i Dejvid Koh, a svaki je težak 44,6 milijardi, kao i bivši njujorški gradonačelnik i mogul, Majkl Blumberg koji posjeduje 49,8 milijardi dolara.

2) Hong Kong

Drugi na listi je Hong Kong, koji poseduje ukupno 68 milijardera koji ukupno imaju 261,3 milijarde dolara. Hong Kong ima više Rolls Royce automobila po glavi stanovnika nego bilo koji drugi grad na svijetu i dom je najznačajnijim biznismenima Azije – ovdje živi poslovni magnat Sir Li Ka-šing koji je drugi najbogatiji čovjek Azije, čije se bogatstvo procjenjuje na 32,8 milijardi dolara, kao i kralj nekretnina Li Šau–ki koji je težak 25,1 milijardu, a je drugi je najbogatiji čovjek u Hong Kongu.

3) Moskva

Finansijski centar i glavni grad Rusije, Moskva, je treći grad po broju milijardera na svijetu. Njih ukupno 60 čije se bogatstvo procjenjuje na 217,6 milijardi dolara živi u ovom gradu. Najbogatiji čovjek Rusije, mogul gasa i petrohemije Leonid Mikelson živi u Moskvi, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na 16,5 milijardi dolara. Drugi po redu je Mikail Fridman koji ga prati u stopu sa cifrom od 15,6 milijardi. Djeluje slično, ali prethodnik je “teži” za cijelu milijardu dolara.

4) Peking

Peking je jedan od starijih gradova svijeta, a u njemu živi i uživa ukupno 51 milijarder čije je ukupno bogatstvo 149,9 milijardi dolara. Najbogatiji čovjek Kine, Vang Jianlin koji ima 30 milijardi, kao i Džek Ma sa 28,3 milijarde, žive u Pekingu. Obojica su veliki investitori u američkoj industriji zabave. Tako je Vang nedavno uložio 3,5 milijardi dolara u američke poslove.

5) London

Sa reputacijom jednog od najglamuroznijih gradova svijeta, London je meka za bogataše. Grad ukupno broji 48 milijardera koji zajedno imaju 187,7 milijardi dolara. Ovdje živi američki biznismen Len Blavatnik sa svojih 14,7 milijardi dolara, kao i biznismeni koji vode porijeklo iz Indije, Šri i Gopi Hidnuja koji su teški 19, 9 milijardi dolara.

Check Also

Mugoša: Od e-komerca Atlas banke naplatićemo 32 miliona za porez

Rješenja o naplati poreskog duga od 130 firmi iz mreže korisnika e-komerca Atlas banke su …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *