Facebooka otkupljuje vlastite dionice

Najveća svjetska društvena mreža, Facebook, pridružila se tehnološkim kompanijama kao što su Apple i Alphabet, koje uveliko koriste jaku novčanu poziciju i otkupljuju vlastite dionice.

Facebook je objavio program otkupa vlastitih dionica vrijedan do 6 milijardi USD čije će sprovođenje otpočeti u prvom kvartalu naredne godine. Dionice Facebooka skočile su na jučerašnjem trgovanju više od 4% na 121,8 USD, ali pojedini analitičari ovu odluku vide kao signal prelaska kompanije iz faze brzog rasta u zreliju fazu životnog ciklusa.

Analitičari Edisona ocjenjuju da su znaci usporavanja Facebooka viđeni već prilikom objave rezultata za treći kvartal kada je uprava kompanije poslala oprezan signal da će usporiti rast reklama, što će dovesti i do smanjenog rasta prihoda u četvrtom kvartalu i u 2017.

Iako analitičari ove kompanije ukazuju na mnoge znakove prelaska Facebooka u zrelu fazu životnog ciklusa, oni i dalje vide potencijal za dalji rast kompanije u povećanom rastu reklama na Instagramu i boljem korišćenju drugih mobilnih platformi kao što su Messenger i WhatsApp.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.