Simoviću odbrana, Daliborki Pejović urbanizam, Zoji Bojanić-Lalović prosvjeta?

Dodajte komentar

Visoki fukcioner DPS-a Milutin Simović, mogući je kandidat te partije za ministra odbrane. Istovremeno, Daliborka Pejović najozbiljnija je kandidatkinja za ministarku urbanizma i turizma. Ukoliko Predrag Bošković prihvati da bude ministar vanjskih poslova, onda se kao njegova moguća nasljednica na mjesto ministra prosvjete pominje i aktuelna direktorka podgoričke Gimnazije Zoja Bojanić-Lalović, saznaje Portal Analitika iz više izvora bliskih vrhu vladajuće koalicije.

Pomenuta kadrovska rješenja nijesu konačna i moguće su značajne promjene, budući na komplikovane pregovore i velike zahtjeve aktuelnih i budućih koalicionih partnera DPS-a-manjinskih stranaka i SD-a.

Ukoliko mandatar Duško Marković predloži agilnu Pejović za ministarku urbanizma, što je sasvim izvjesno, onda se aktuelni ministar Branimir Gvozdenović pominje kao direktor DPS-a i/ili šef poslaničkog kluba najveće vladajuće partije. Ideja je da iskusni Gvozdenović sa tih pozicija ojača poslanički klub DPS-a, koji se prema mišljenju naših sagovornika, pokazao kao slaba tačka DPS-a.

Najveća enigma vlada oko veoma cijenjene Zorice Kovačević koja se pominje kao kandidatkinja za čak tri resora: kao ministarka rada, ministarka zdravlja ili na čelu Kliničkog centra.

Nakon  je što je Bošnjačka stranka tražila mjesto ministra rada, a Socijaldemokrate već vide Kenana Hrapovića za ministra zdravlja, onda bi se, ukoliko DPS prihvati te zahtjeve-što nije izvjesno, Kovačević našla na čelu Kliničkog centra Crne Gore.

Izvjesno je, kako je Analitika već objavila da je kandidat za ministra finansija Vladan Joković,dok je funkciji ministra MUP-a, kako je Pobjeda najavila, najbliži Mevludin Nuhodžić. Potpredsjednik SD-a Damir Šehović gotovo sigurni je novi ministar saobraćaja, dok je Bošnjačka stranka izričito tražila funkciju ministra poljoprivrede i direktora Uprave za šume.

Aktuelna ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić se ranije pominjala kao kandidatkinja za ministarku prosvjete, ali se odnedavno pominje, kao što smo već najavili i direktorka Gimnazije Bojanić-Lalović.

Nije poznato ko je favorit za ministra ekonomije, ali se pouzdano zna da mandatar Duško Marković za sve funkcije ima odriješene ruke.

Pregovori o formiranju vlade su u završnoj fazi i očekuje se da će biti okončani vrlo brzo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *