Francuska do 2023. godine zatvara sve termoelektrane

Dodajte komentar

Francuski predsjednik Francois Hollande objavio je na ovogodišnjem UN-ovom sastanku o klimatskim promjenama u Marakešu da će njegova država do 2023. godine ugasiti sve preostale termoelektrane na svojoj teritoriji.

Hollande je iskoristio priliku da pohvali trenutnog američkog predsjednika Baracka Obamu, ali i da napadne budućeg šefa SAD-a Donalda Trumpa. 

Ulogu koju je Obama ispunio ključna je za postizanje Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama“, rekao je Hollande dodavši da će nejgova zemlja za najdalje sedam godina biti država bez termoelektrana koje za kreiranje električne energije koriste ugalj.

Hollande je aludirao na Trumpa koji je obećao da će Sjedinjene Američke Države istupiti iz Pariskog sporazuma te da će američku potrebu za energijom zadovoljti kopanjem uglja, sirovine čiju su upotrebu potpisnice Sporazuma pristale značajno smanjiti.

Čak 75 posto svoje električne energije Francuska dobija iz nuklearnih elektrana, a značajan dio energije prodaje što joj donosi zaradu od oko 3 milijarde eura godišnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *