Rusija rekorder u proizvodnji nafte

Ruski izvoz sirove nafte, kondenzata i naftnih derivata premašio je 70 odsto bruto proizvodnje tečnih goriva u prošloj godini.

To čini Rusiju ključnim izvoznikom nafte i naftnih derivata na globalnom tržištu, saopštio je “Fič rejtings”, agencija koja se bavi procjenom kreditnih potencijala zemalja u svijetu.

Proizvodnja nafte u ovoj zemlji ostaće vjerovatno nepromijenjena i na rekordnom nivou uprkos sankcijama koje su zapadne zemlje uvele protiv Moskve. Naime, zapadne sankcije koje su uvedene 2014. godine su do sada imale ograničen uticaj na proizvodnju nafte.

Ruski izvoz sirove nafte uključujući kondenzate i naftne derivate prešli su 70 odsto okupne proizvodnje tečnih goriva u 2015. godini čineći Rusiju ključnim globalnim izvoznikom tečnih goriva i naftnih proizvoda. Prognoze pokazuju da će Rusija ostati veliki izvoznik sirove nafte i naftnih proivoda”, navodi se u izveštaju.

Ruska proizvodnja nafte u oktobru bila je u prosjeku 11,2 miliona barela dnevno, što predstavlja rekord u postsovjetskoj Rusiji, prenosi “Sputnjik”.

Ekonomski online

Check Also

Telenor: Platite račun online i bez provizije

Telenor je svojim postpejd korisnicima omogućio da svoje račune plate online i bez provizije, putem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *