Novi adut tržišta rada u Njemačkoj: Migranti daleko obrazovaniji nego što se pretpostavljalo

Dodajte komentar

Izbjeglice koje su u posljednjih godinu dana stigle u Njemačku mnogo su obrazovanije nego što se pretpostavljalo, a isto se odnosi i njihove poglede na svijet, saopštila je njemačka Kancelarija za migacije i izbjeglice (BAMF) u kojem se navodi da je više od 50.000 njih već našlo posao.

Između septembra 2015. i septembra 2016. oko 50.000 izbjeglica je pronašlo zaposlenje, od toga je čak 30.000 radnih mjesta na puno radno vrijeme, što ukazuje na to da je mnogo izbjeglica kvalifikovanije i pripremljeno za njemačko tržište rada od očekivanog“, rekao je direktor Kancelarije za migracije i izbjeglice Frank-Jirgen Vais, prenio je zagrebački Jutarnji list.

Pozivajući se na studiju Instituta za istraživanje tržišta rada u Ninbergu, Vais je rekao da je većina izbjeglica pronašla pomoćne poslove u sektoru logistike i u poljoprivredi, a neki su, kaže, postali i samostalni poduzetnici.

I obrazovni nivo izbjeglica je viši nego se pretpostavljalo.

Pedeset i osam posto izbjeglica je najmanje deset godina provelo u nekom obrazovnom procesu, bilo da se radi o osnovnoj, srednjoj ili visokoj školi“, proizlazi iz studije. Kod domaćeg, njemačkog stanovništva, 88 posto je provelo najmanje 10 godina na obrazovanju.

Osim školskog obrazovanja, za dobro uklapanje u tržišta rada je, osim znanja jezika, važno i radno iskustvo. Prema studiji Instituta za istraživanje tržišta rada u Ninbergu, 73 posto izbjeglica je prije dolaska u Njemačku bilo zaposleno i to u proseku 6,4 godina.

Iz studije proizlaze i podaci o tome kakav pogled na svijet imaju izbjeglice.

Devedeset i šest posto njih smatra demokratski sistem ispravnim, a 92 posto smatra da je ravnopravnost žena i muškaraca sastavni dio demokratskog poretka“, stoji u saopštenju Kancelarije za migracije i izbjeglice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *