Vladari interneta: Google ima sedam servisa s više od milijardu korisnika

Dodajte komentar

Na Googleovom godišnjem Chrome Dev Summitu koji se održava u San Franciscu iz ove su se kompanije pohvalili kako je broj instalacija browsera Chrome-a  na kompjuterima i mobilnim uređajima premašio dvije milijarde.

Naravno, to ne znači da je broj korisnika ovog web browsera dvije milijarde, jer brojni korisnici Chrome imaju instaliran na više uređaja – desktopu, telefonu, tabletu i slično, ali u svakom slučaju riječ je o fantastičnim brojkama. Što se samog broja korisnika tiče, iz Googlea sada nisu govorili o tome, no u aprilu su objavili kako je broj korisnika veći od milijardu te je sigurno kako se ta brojka u posljednjih šest mjeseci povećala.

Na Tech Spotu napominju kako, iako je riječ o odličnom browseru, na broj njegovih korisnika itekako utiče i činjenica kako on dolazi predinstaliran na pametnim telefonima koje pokreće Android. Osim s velikom popularnošću Chromea, Googleovci su se pohvalili i brojkama s ostalih servisa i platformi koje dokazuju da je Google apsolutni vladar interneta kojeg dugo vremena nitko neće moći ugroziti.

Naime, ova kompanija ima čak sedam servisa čiji je broj korisnika veći od milijardu – osim Chromea, ovu broju premašili su i Android, Gmail, karte, pretraživač, Google Play prodavnicai, naravno, YouTube. U klubu s više od jednog servisa, odnosno platforme s više od milijardu korisnika nalazi se i Facebook – pored same društvene mreže, s brojkom većom od milijardu korisnika mogu se pohvaliti i Facebook Messenger te aplikacija za dopisivanje WhatsApp koju je Zuckerberg platio oko 22 milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *