Grčka nakon dvije godine izašla iz recesije

Dodajte komentar

U Grčkoj je bruto domaći proizvod (BDP) porastao dva uzastopna tromjesečja, što znači da je ova zemlja nakon dvije godine izašla iz recesije. Sljedeće godine očekuje se da će BDP porasti za 2,7 posto.

Grčki BDP je u trećem kvartalu ove godine u odnosu na drugi porastao 0,5 posto, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine 1,5 posto. U drugom ovogodišnjem kvartalu povećanje u poređenju sa prvim bilo je 0,2 odsto. Ekonomski rast u dva uzastopna tromjesečja označava službeni kraj recesije, navodi statistički ured ELSTAT, a izvještava AFP.

Grčka vlada je u četvrtak objavila da je trenutni tempo rasta bolji nego u bilo koje vrijeme od početka finansijske krize.

Grčka ekonomija nije imala sličan tempo rasta još od prvog kvartala 2008. godine“, rekao je portparol vlade Dimitris Canakopulos.

Vladin predstavnik je objasnio da država računa na smanjenje duga u kreditiranju, te da bi mogli koristiti program Evropske centralne banke (ECB) za kvantitativno popuštanje u okviru kojeg ECB otkupljuje državne obveznice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *