Budžet kasni, čeka se nova Vlada

Dodajte komentar

Zakonski rok u kome Predlog zakona o budžetu za 2017. godine Vlada treba da pošalje parlamentu istekao je danas, a kada će najvažniji ekonomski akt za narednu godinu biti u skupštinskoj proceduri nije poznato.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti iz izvršne vlasti, dogovoreno je da nova Vlada kada bude izabrana radi i šalje predlog budžeta za narednu godinu parlamentu.

Izvjesno je da se ta procedura neće završiti do kraja novembra jer je potrebno da se prethodno konstituiše nova izvršna vlast i da se usvoji sanacioni plan koji prethodi predlogu budžeta. Uz to, potrebno je i da predlog prođe Vladinu komisiju za ekonomski sistem.

U skupštinskoj proceduri od sredine prošle sedmice je rebalans ovogodišnjeg budžeta koji je upućen po hitnoj proceduri na usvajanje, jer u državnoj kasi nedostaje novac za isplatu naknada majkama za troje i više djece i zarada u javnom sektoru.

Predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju u prethodnom parlamentarnom sazivu i poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović kazao je da to što ističe zakonski rok u kome je trebalo dostaviti parlamentu predlog zakona o budžeta za narednu godinu i da se umjesto tog akta dobio rebalans ovogodišnjeg budžeta je svojevrsni iskaz lošeg stanja u oblasti crnogorskih javnih finansija i budžetske politike.

Zabrinjava da predlog zakona budžeta za narednu godinu nije utvrđen na Vladi, već se objašnjava da će ga raditi nova. Imajući u vidu rokove i dinamiku konstituisanja parlamenta i Vlade dolazimo u opasnost da predlog budžeta faktički ne bude ili bude spremljen na način koji neće realno oslikavati prihodovnu i rashodovnu stranu. To je, uz pogoršanje javnog duga i deficita koji se i u novom rebalansu predlažu iznad zakonski dozvoljenog minimuma od tri odsto, još jedna loša vijest“, kazao je Damjanović.

Dodao je da je realno da Crna Gora ulazi u zonu krize javnih finansija i da su toga svi svjesni. On je kazao da ovogodišnji izvještaj Evropske komisije o napretku kao jedno od najlošijih stanja identifikuje stanje u javnim finansijama. Problemi su počeli u julu kada je Vlada odbila da razmatra rebalans, već je to uradila tek sada.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *