Kinezi prave novi, veći Holivud

Dodajte komentar

Projekat koji će u svemu nadmašiti Holivud, polako ali sigurno, privući će filmsku industriju na Istok i učvrstiti vodeću ulogu Kine u industriji zabave.

Na 221 hektaru zemljišta, koje je samo dio ogromnog Wanda kompleksa, niče nešto što će zasjeniti sva postojeća postrojenja za snimanje filmova.

Trenutno je izgrađeno petnaest zvučnih pozornica, dvije ogromne vodene cistijerne, stanovi, restorani, škola, šoping centri, konferencijske sale, a sve u službi radnika na održavanju kompleksa i zaposlenih koji će raditi na aktuelnim filmskim projektima.

Wanda Studios Qingdao nalazi se na istočnoj kineskoj obali i odaje utisak da ste ušli u najveći SF film na planeti, a još uvek je u fazi izgradnje.

Nedaleko od obale mora uzdiže se vještačko ostrvo, podignuto za potrebe budućih filmova.

Grade se stanovi i hoteli, kranovi su na sve strane.

Na vrhu brda stoji natpis sličan holivudskom, koji u prevodu znači: “Filmska metropola Istoka”.

Ukupna veličina Wanda Studios-a je 408 hektara, a ova rastuća kompanija, koja pretenduje da postane svjetski lider u filmskoj industriji, planira da napravi novi Holivud na Istoku.

Morgan Hanviks, kanadski produkcijski veteran radio je 10 godina za australijski Fox Studios prije nego što je prešao u Wanda Studios Qingdao, kao šef produkcije.

Od 11 studija koja se grade, a ukupno će ih biti 45, jedan će poslužiti za snimanje prvog projekta u cijelom, ogromnom kompleksu.

Biće to produkcija kompanije Legendary Entertainment-a, film “Pacific Rim 2”.

Legendary Entertainment je takođe u vlasništvu Wanda kompanije.

Cio kompleks trebalo bi da bude zaveršen do ljeta 2018. godine, a svečano otvaranje zakazano je za avgust mesec, kako bi se sve poklopilo sa proslavom 30-godišnjice kompanije Dalian Wanda Group.

Osim što će po veličini biti neprevaziđen, novi kineski Holivud ponudiće i poreske olakšice svima koji budu hteli da snimaju ovde. Ponuda je vrlo primamljiva. Svakom ko bude ispunio tehničke i ostale uslove da snima u novom filmskom kompleksu dobiće povraćaj sredstava u iznosu od 40%.

Troškovi ovog masivnog projekta iznose 8 milijardi dolara, a Wanda planira da se sredstva vrate u narednom periodu, kao i da novi studio postavi više standarde.

Kina definitivno preuzima vodeću ulogu u filmskoj industriji od Amerike.

Ovo je još jedan dokaz da je budućnost filma na Istoku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *