EU sud: Banke mogu biti kažnjene ako ne uključe sve informacije

Dodajte komentar

Propuštanje zajmodavca da uključi sve bitne informacije u kreditni ugovor s klijentom može uskratiti zajmodavcu pravo na kamate i troškove, odlučio je Vrhovni sud EU-a.

Slučaj se odnosi na slovačku banku, Home Credit Slovakia, koja je odobrila klijentu kredit u iznosu od 700 eura, bez specifikacija u kreditnom ugovoru određenih informacija koje se odnose na kredit, kao što je godišnji procenat tereta zaduženja (APR).

Ugovor predviđa da su zajmodavčevi Opšti uslovi takođe sastavni dio ugovora. Ulaskom u ugovor sa svojim potpisom, klijent potvrđuje da će čitati i nerazumljive opšte uslove, čak i ako nije potpisao njihovu kopiju.

Žena koja je uzela kredit prestala ga je otplaćivati nakon prve dvije mjesečne otplate, nakon čega je podnijela tužbu protiv banke tražeći isplatu glavnice, zatezne kamate i kazne za kasno plaćanje.

U svojoj presudi Evropski sud pravde navodi da nalog ne zahtijeva da ugovore o kreditu treba izraditi kao jedan dokument. Međutim, osvrćući se na druge dokumente navedene kao sastavni dio ugovora, taj dokument koji pokriva sva prava i obaveze klijenata mora biti na papiru ili nekom drugom trajnom mediju i mora se dati potrošaču prije sklapanja ugovora.

Sud takođe primjećuje da, iako nalog ne zahtijeva da kreditni ugovor sastavljen na papiru mora biti potpisan, to ne isključuje nacionalno zakonodavstvo koje utvrđuje valjanost takvih ugovora da zahtjeva da bude potpisan od ugovornih strana, čak i uslučaju gdje se taj zahtjev odnosi na sve dokumente koji sadrže bitne podatke o ugovoru.

Na kraju, Sud smatra da propust zajmodavca da uključi u ugovor o kreditu sve informacije koje, na temelju naloga, moraju nužno biti uključene u takav sporazum može biti kažnjena od zemlje članice oduzimanjem prava na kamatu i naknadu gdje propust da se daju takve informacije ugrožava sposobnost klijenta da ocijeni razmjere svojih obaveza.

To se, navodi sud, odnosi na obavezne informacije kao što su APR, broj i učestalosti plaćanja koja klijent mora izvršiti, javno-bilježničke naknade i osiguranja koja traži zajmodavac.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *