Carlsberg zabilježio blagi pad prihoda

Dodajte komentar

Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u srijedu o blagom padu prihoda u trećem tromjesečju pod uticajem prodaje imovine i nepovoljnih valutnih kurseva, ali su zbog povoljnih trendova u istočnoj Evropi blago podigli procjenu rasta godišnje dobiti.

U razdoblju od jula do septembra neto prihodi Carlsberga smanjeni su četiri posto, na 17,53 milijarde danskih kruna (2,64 milijarde dolara). U kompaniji navode da su valutni kursevi smanjili prihode za četiri posto a prodaja Danish Malting Groupa i Carlsberg Malawija za jedan posto.

Obim prodaje stagnirao je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosio je 40 miliona hektolitara, pri čemu je pad u zapadnoj Europi i Aziji neutralisao 10-postotno povećanje u istočnoj Evropi.

Povećali smo obim  prodaje u (istočnoj Evropi) zahvaljujući povećanom tržišnom udjelu, visokim temperaturama i prednostima uvođenja velikih PET boca u Rusiji u sklopu prilagođavanja novoj regulativi u četvrtom tromjesečju“, navodi se u preliminarnom izvještaju kompanije za treće tromjesečje.

Zahvaljujući “povoljnijim tržišnim trendovima” u istočnoj Evropi u trećem tromjesečju povisili su procjene rasta godišnje operativne dobiti prilagođene za uticaj valutnih kurseva i akvizicija odnosno prodaja imovine, na oko pet posto, Dosada su očekivali njen rast za dva do tri posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *