Snažan jen potopio profit “Toyote” za 36 odsto

Dodajte komentar

Japanski proizvođač automobila “Toyota Motor” saopštila je danas da je u kvartalu jul-septembar zabilježila pad profita za 36 odsto, pošto je snažan jen nagrizao zaradu u inostranstvu.

Posustajanje prodaje na tržištu SAD, takođe je doprinelo smanjenju profita “Toyote” u dugom kvartalu njene fiskalne godine na 3,8 milijardi dolara u odnosu na 611,7 milijardi jena iz istog perioda prošle godine, prenosi agencija AP. Kvartalni prihod je skliznuo naniže za gotovo 9,0 procenata na 62,3 milijarde dolara.

Kompanija je navela da je u prvom polugodištu fiskalne godine smanjila troškove poslovanja za 2,1 milijardi dolara, i da je taj iznos dodat operativnoj dobiti, ali su nepovoljne kursne fluktuacije zbrisale 5,4 milijardi dolara.

Tojota je ipak podigla prognozu godišnje dobiti na 14,4 milijarde dolara, sa prvobitno predviđenih 13,9 milijardi dolara. To je, međutim, još uvjek ispod 2.300 milijardi jena koje je kompanija zaradila prošle godine.

Ovaj japanski proizvođač hibridnih automobila očekuje da će prodati 10,1 milion vozila u svijetu do marta 2017. godine, a taj broj obuhvata i prodaje njenih podružnica “Hino Motorsa” i “Daihatsu Motora”.

“Toyota” je u posljednjih nekoliko godina vodeća u svijetu po prodaji vozila, ali joj ove godine lidersku poziciju ugrožavaju njemački “Folksvagen” i američki “General Motors”, koji takođe očekuju da će prodati oko 10 miliona automobila. “Folksvagen” je globalnom prodajom vozila nadmašio “Toyotu” u prvoj polovini godine, uprkos skandalu zbog ugrađivanja softverskog uređaja u vozila radi lažiranja vrijednosti emisije gasova na eko-testovima njenih dizel automobila u SAD.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *